06.12.2023.

19:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Šta možemo da saznamo za 10 sekundi od upoznavanja? Od finansija do inteligencije

Pre nego što osobu koju ste tek upoznali stignete da zadivite svojim humorom ili intelektom, ona već ima formirano mišljenje o vama. Američki psiholog Megi Pacijan za reviju "Sajkolodži tudej" objašnjava da je dovoljno 10 sekundi od trenutka upoznavanja da procenimo da li nam se neko dopada ili ne dopada.

- Osobe koje upoznajemo stavljamo u određene kategorije na osnovu nama već poznatih primera ponašanja, izgleda ili stavova drugih ljudi. To može da bude i pogrešno, ali moć prvog utiska je zaista velika - kaže dr Pacijan.

Rezultati istraživanja njenog tima pokazali su da pri upoznavanju, dok pružate nekome ruku, na osnovu odeće i izgleda, pogleda, hoda i držanja može da se otkrije pet osobina.

Za luksuziranje ili ne

"Skeniranjem" stila i odeće koju nosite, zaključuje se kakvo je vaše finansijsko stanje. Brendirani i dizajnerski odevni komadi s istaknutim logom navode na zaključak da imate novca i za luksuziranje.

Informer

Mišljenje se vrlo brzo formira

Inteligencija

Osobe koje gledaju ljude u oči dok s njima razgovaraju shvataju se kao inteligentne.

Dominacija

Ćelavi muškarci deluju snažnije i dominantnije od onih koji imaju gustu kosu.

Promiskuitet

Muškarce koji mnogo govore i vole da se šale žene će odmah označiti kao promiskuitetne. S druge strane, muškarci će oskudno odevenu ženu provokativnog izgleda staviti u istu kategoriju.

Otvoreni i zatvoreni

Opušten način hodanja i mahanje rukama tumači se kao ekstrovertnost dok je ukočenost i uštogljenost znak da je osoba zatvorena i ćutljiva.