Autor: Informer.rs

14.01.2024.

20:10

Foto: Shutterstock

Magazin

Ne smete se kockati u biblioteci! Ovo su najbizarniji zakoni u Velikoj Britaniji!

Ovo su neki od bizarniji britanskih zakona koje smo izdvojili, a koji su formalno još na snazi.

Zlostavljanje ili ubistvo labuda

- Možda mislite da su svi golubovi poštena igra, ali grešite!

Ovaj zakon datira još iz 12. veka kada je kruna preuzela vlasništvo nad svim labudovima kako bi sprečila ljude da ih love i jedu.

Zabranjeno je istresati tepih na ulici

- Možda imate prostirku ili tepih koji treba da očistite i oslobodite se prljavštine ili prašine, dok mislite da će brzo protresti tepih biti bezopasan, to je zapravo kršenje zakona.

Odeljak 60 Zakona o metropolitanskoj policiji iz 1839. kaže da je nezakonito da bilo ko tuče ili trese tepihe i prostirke, osim otirača pre 8 ujutro.

Zabranjeno je nositi oklop blizu Parlamenta

- Akt Ustavni akt iz 1313. godine zabranio je nošenje viteškog oklopa blizu Parlamenta za civile i u samoj zgradi, ako su u pitanju poslanici u cilju sprečavanja gajenja "militantne" atmosfere.

Edvard II je doneo zakon kako bi zaustavio nasilje koje je izbilo između dve frakcije u parlamentu, pro-rojalističkih Lankasteraca i antirojalističke partije grofa od Glostera.

Informer

 
Ne smete se kockati u biblioteci

Kockanje je ilegalno u bilo kojoj biblioteci u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer se smatra javnim mestom.

Zakon o bibliotekarskim prekršajima je uveden, jer kockanje može biti veoma ometajuća aktivnost i ljudima bi bilo teško da se koncentrišu na učenje ili čitanje ako se kockanje dešava oko njih.

Zabranjeno je nošenje dasaka trotoarom, ako nisu za utovar

- Zakon o metropolitanskoj policiji glasi: „Drvena daska se ne sme nositi duž pločnika. Može se pomeriti samo ako se istovara iz vozila ili unosi u zgradu.”

Ovaj zakon datira još iz srednjeg veka kada su kolica često bila preopterećena i drvo bi otpadalo, što je predstavljalo opasnost za pešake.

Taksisti vas moraju pitati za zdravlje

- Apsolutno je jasno da se besni psi ili tela ne mogu transportovati zbog zdravstvenih i bezbednosnih propisa.

Zakon o javnom zdravlju iz 1936. propisuje da taksisti imaju obavezu da pitaju svoje putnike da li i oni imaju kugu ili male boginje.