18.01.2024.

22:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Posle ljutog voda ne pomaže, ali tu su tri rešenja!

Kad zagrizete ljutu papričicu, nipošto nemojte piti vodu, već uzmite led, savetuje Kristofer Gulgas, profesor hemije sa Univerziteta u Sinsinatiju. Kapsaicin, jedinjenje iz paprike, vezuje se za proteine na nepcu, uzrokuje osećaj vreline, a mozak to registruje kao toplotu i bol.

- Kad probamo vodom da "ugasimo" tu vrelinu, ništa ne postižemo jer se kapsaicin ne rastvara u vodi i neće ga ukloniti iz usta, ali hladnoća hoće, pa uzmite kocku leda - objašnjava on.

Drugo rešenje je da žvaćete komad hleba jer će apsorbovati tečnost iz usta i tako "povući" molekule kapsaicina sa sobom, a treće je da popijete mleko ili jogurt.

Zašto volimo ljuto?

Većina ljudi voli da bar ponekad uživa u ljutim ukusima. Postoje, međutim, i oni koji praktično ne mogu bez paprike i čili soseva, toliko ljutih da od njih obavezno kreću suze na oči. Zbog čega onda imamo želju za ukusom koji nam, mora se priznati, nije uvek baš prijatan i izaziva požar u ustima?

Informer

Hrana koja diže pritisak, ubrzava se srčani ritam...

Nauka ima odgovor na ovo pitanje. Kapsaicin, kao što smo već pomenuli, direktno napada receptore bola u našim ustima, koji šalju signal mozgu da nam je nešto vrelo/ljuto. Organizam reaguje na ovaj signal znojenjem, što nam pomaže da se ohladimo. Kada konzumiramo ljuto, raste nam krvni pritisak, ubrzava se srčani ritam i počinjemo da ubrzano dišemo.

Zanimljivo je, međutim, da se nakon ovakve intenzivne reakcije našeg tela, uglavnom osećamo bolje nego pre samog obroka. Upravo za ovaj fenomen postoji stručno objašnjenje. Naime, bol izazvan kapsaicinom stimuliše proizvodnju endorfina i dopamina u našem organizmu, a njihovo lučenje smanjuje bol, ali i izaziva osećaj blaženosti.

Tri rešenja kada preterate

* Kocka leda

* Komad hleba

* Mleko ili jogurt