28.01.2024.

22:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Zbogom moljcima! Samo ovako se pravilno čuva brašno

Savetuje se da brašno uvek čuvate na tamnom i suvom mestu, u hermetički zatvorenoj posudi. Ako ga zaštitite od svetlosti, vazduha i vlage, može duže da ostane sveže. Ako kupujete veću količinu brašna, vredi sipati malo u posebnu posudu.

Poenta je da često otvaranje pogoršava njegovu izdržljivost. Bilo bi dobro da imate jednu posudu za skladištenje veće količine brašna, a drugi za redovnu upotrebu. Naravno, pre nego što prespete brašno, uverite se da je posuda suva i čista.

Informer

 

Postoji jedna stvar koju bi trebalo da uradite da biste se zaštitili od moljaca, a to je da odmah nakon kupovine brašno stavite u zamrzivač na dva dana. Zvuči čudno, ali na ovaj način ćete ubiti sva jaja crva koja su se možda našla u njemu. Nisu svi svesni, ali njih često donosimo u proizvodima iz prodavnice, piše 24 sata.

Lovorov list

Neki ljudi preporučuju čuvanje brašna u zamrzivaču ili frižideru. Takođe je dobra ideja da brašno držite u vakuumskom pakovanju. U njega možete staviti i lovorov list. Neće promeniti ukus ili miris, ali će uplašiti štetočine.

Čuvanje brašna u papirnim ili platnenim kesama nije dobra ideja. Rizik od napada štetočina ili brzog propadanja je veći. Ni papir ni tkanina ne štite od vlage, što može da dovede do grudvanja brašna. Vakuumska posuda ili obična tegla sa navojnim zatvaračem je mnogo bolji izbor.