11.02.2024.

22:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Savladajte umetnost komplimentiranja! Lepa reč nam snagu daje

Verovali ili ne, iskreni kompliment koji dobijemo čak i do godinu dana ostavlja uticaj na nas i motiviše nas. Psihoterapeut i stručnjak za veze dr Rakel Sasman objašnjava da komplimenti pomažu da se čovek oseća primećeno i priznato, što su dve univerzalne ljudske potrebe.

- Većina samo želi da drugi primete ono što rade i da to poštuju. Kompliment nikako ne mora da se odnosi na nečiji izgled. Ljudima znači kad dobiju razne komplimente, kad se pohvali njihov uspeh, karakter ili trud koji su uložili da nešto urade, pa makar se radilo o spremanju večere, važno je samo da je kompliment iskren - naglašava dr Sasman.

Informer

Kompliment ne mora da bude fizičke prirode

Ona kaže da postoje i naučni dokazi da pohvale pozitivno utiču na motivaciju jer se posle njih u mozgu aktiviraju centri za nagradu, a jedna studija pokazala je da se isti centri aktiviraju i kad čovek iznenada dobije novac.

Žene vole komplimente, ali muškarci su škrti

Ipak, anketa u kojoj je učestvovalo preko 200.000 korisnika pokazala je da je kompliment kojem retko koja žena može da odoli onaj koji hvali njene usne.

"Zaista imaš lijepe usne" je kompliment od kojeg će svakoj ženi zaklecati kolena, a retko koja pripadnica lepšeg pola će muškarcu koji joj je to izrekao okrenuti leđa.

Žene vole komplimente o usnama jer muškarce koji ih dele smatraju drskim, mada najveći broj muškaraca prilikom komplimentiranja hvali oči.

Informer

Žene najviše vole komplimente na račun svojih usana

I dok komplimente o usnama žene vole najviše, ne vole kada muškarci hvale njihove grudi.

Anketa je pokazala i kako žene različite nacionalnosti vole drugačije komplimente pa tako Italijanke i Francuskinje vole kada muškarci hvale njihovu odeću i smisao za modu, Engleskinjama se sviđa kada hvale njihove noge, dok je Španjolkama najdraži kompliment koji govori o njihovoj kosi.