11.02.2024.

16:10

Foto: freepik

Magazin

Ova osobina ukazuje da ste natprosečno inteligentni!

Visoka inteligencija na žalost nije u potpunosti siguran pokazatelj da će neko da ima uspešan život i dosta novca, međutim, svakako je prednost za lakši život.

Naravno, postoje određeni pokazatelji da li je osoba pametna i natprosečno pametna, ali se jedna osobina posebno izdvaja. 

Do ovog otkrića došli su naučnici sa Univerziteta Novi Meksiko, a radi se o smislu za humor, odnosno britkosti, koji dokazuje brzinu razmišljanja, procesuiranja misli i smeštanja stvari u kontekst na kreativan način.

Tako je humor značajan pokazatelj moždanih sposobnosti, bez obzira radi li se o onom "crnom", koji ide na vlastiti ili pak tuđi račun. Ključna je upravo ta brzina razmišljanja, ističu naučnici.

Informer

smeh

Genetski faktori u značajnoj meri određuju inteligenciju deteta, naročito gen FNBP1L koji prenosi roditeljske kodove, pokazalo je istraživanje Univerziteta Kvinnsland. U njemu su naučnici analizirali DNK uzorke preko 18.000 dece iz Australije, Holandije, Velike Britanije i SAD-a u starosti od šest do 18 godina, a potom upoređivali uzorke s rezultatima njihovih IQ testova.

Otkrili su da individualne varijacije u genetskom kodu dece, utiču na njihove rezultate na testovima, stoga naši geni određuju oko 40 posto ukupne inteligencije.

- Ova saznanja dolaze nam kao rezultat najveće studije na temu dečje inteligencije, pa su dodatni dokaz da su geni bitni, pa čak i bitniji od odgajanja, za oblikovanje dečje inteligencije -  rekao je vođa studija, profesor Beben Beniamin.

Naučnici veruju kako ovo otkriće može imati veliki uticaj na bolje razumevanje mentalnih teškoća kod dece.