11.02.2024.

19:20

Foto: Shutterstock

Magazin

U kuhinji bez vagice i menzure! Jedna šaka, jedna šoljica

Mnoge domaćice prilikom pripreme hrane paze na pravilnu meru sastojaka, ali postoje i one koje odoka stave brašno, so ili ulje. Ukoliko nemate strpljenja da merite sastojke, dovoljno je da upotrebite prste, dlanove ili šake. Pogledajte kako bez vagice možete približno izmeriti količinu sastojaka koja vam je potrebna da napravite neko jelo.

Šaka kao jedna šoljica

Stisnite šaku i znaćete koju količinu treba da stavite za jednu šoljicu. Ova mera se koristi za pirinač, žitarice i testeninu. Zatvorena šaka ili jedna šoljica ujedno je i optimalna mera navedenih namirnica za jednu osobu u obroku.

Informer

Šaka pirinča dovoljna je za jednu osobu

Otvorena šaka ili ceo dlan

Vaš dlan je mera za količinu koju bi trebalo da pojedete kad je reč o odresku, ribi ili piletini. To je preporučljiva porcija belančevina za jedan obrok, a može vam pomoći da odredite potrebnu količinu kada imate više gostiju.

Informer

Kao meru uzmite mali prst od poslednjeg članka do vrha

Prstohvat

Ako u receptu piše da stavite prstohvat soli i plašite se da ne preterate, jednostavno kao meru uzmite mali prst od poslednjeg članka do vrha. Takve mere najbolje su u pripremi kolača.

Merite pomoću kašike

Oštro brašno
puna kašika = 25g
Meko brašno
puna kašika = 20g
Griz
puna kašika = 22g
Pirinač
puna kašika = 30g
Kristal-šećer
puna kašika = 25g
Šećer u prahu
puna kašika = 25g
Mak
ravna kašika = 17g
Mleveni orasi
puna kašika =20 g
Med
puna kašika = 50 g
Ulje
kašika = 15 g