26.03.2024.

19:30

Foto: Freepik.com

Magazin

Da li više tračare muškarci ili žene? Rezultati istraživanja će vas iznenaditi

Verovali ili ne, muškarci su veće tračare od žena. Moderni muškarci ne znaju da čuvaju tajnu, tvrde naučnici s kolumbijske poslovne škole, čije je istraživanje pokazalo da je za ispitanike čuvanje poverljive informacije podjednako naporno kao fizikalisanje jer im na sličan način iscrpljuje energiju.

40 minuta kraće

Više od polovine muškaraca koji su učestvovali u anketi priznalo je da tajnu ne uspeva da zadrži ni nekoliko minuta nakon što im je poverena. Za razliku od njih žene informaciju čuvaju najmanje tri i po sata pre nego što odluče da je podele s prijateljicama.

Informer

Prosečan muškarac poverljivu informaciju čuva 40 minuta kraće od prosečne žene

Istraživanje koje je sprovela kompanija "Fift estejt" pokazalo je da prosečan muškarac poverljivu informaciju uspeva za sačuva oko dva sata i 47 minuta, gotovo 40 minuta kraće od prosečne žene.

Zapišite je

straživači tvrde da čuvanje tajne može da bude toliki teret da, što se češće o njoj razmišlja, to se osoba više iscrpljuje i intelektualno, gubi motivaciju za posao i pada u depresiju.

- Preterano razmišljanje o nekoj tajni povezanoj s poslom može da bude vrlo demotivišuće - kaže Majkl Slepijan, asistent na CBS i koautor studije.

Informer

Informacije otkrivajte samo osobama od poverenja

Zato savetuje da se tajna podeli s osobom od poverenja, a onima koji je nemaju sugeriše da je jednostavno zapišu.

- U svim ovim slučajevima osoba će osetiti psihičko, ali i fizičko olakšanje - rekao je Slepijan.