Autor: Informer.rs

04.04.2024.

09:30

Foto: Shuterstock

Magazin

U tržnom centru nikad nećete ugledati zidni sat! Evo i zbog čega je to tako

U tržnim centrima često se dogodi da izgubimo pojam o vremenu. To što nikada niste videli sat u tržnom centru, nije slučajno.

Tržni centri su mesta na kojima vreme kao da ispari, a dvadesetominutni šoping može lako da se pretvori u višesatno trošenje novca.

Informer

 

Postoji poseban razlog zašto su satovi tako retki u trgovačkim centrima - a to je mali trik koji se zove ‘temporalna distorzija’. Odnosno, to je način na koji se menja nečiji doživljaj vremena.

Informer

Dakle, cilj je da zaboravite na vreme dok kupujete.

- Što duže ostanete u ovom bezvremenom stanju, veća je verovatnoća da ćete dodatno kupovati, podstaknuti odvajanjem od spoljnih vremenskih obaveza i rasporeda - objašnjava još psiholog.

Informer

To nije jedina taktika kojom vas trgovački centri privlače: oni takođe stvaraju određenu vrstu atmosfere pomoću određene temperature vazduha, kao i muzike u pozadini.

- Ovi čulni znakovi osmišljeni su kako bi podigli vaše raspoloženje, smanjili stres i suptilno podstakli potrošnju u stvaranju okruženja koje deluje umirujuće i podsticajno -  rekla je još Lora, a prenosi Metro.