16.04.2024.

20:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Da ne smrdite ni sebi ni drugima! Kako da neutrališete miris mladog luka posle jela?

Ako ste od onih koji bi rado jeli mladi luk, ali se boje da ih društvo posle ne izbegava, opustite se! Zapamtite trikove za neutralisanje mirisa i uživajte u grickanju lukca i salatama sa ovim zdravim povrćem.

Ove osvežavajuće namirnice svojom aromom dobro deluju na zadah.

Lišće nane

Sveža nana ima jak miris, ali nije neprijatno ako posle ručka sažvaćete nekoliko listića. Ona ima i druga dobra dejstva - smiruje nervozu želuca i poboljšava varenje.

Informer

Zeleni čaj ispira ulje iz luka koje se zadržava na jeziku ili zubima

Zeleni čaj

Prilikom uklanjanja lošeg zadaha iz usta, pomoći će i zeleni čaj. On ispira ulje iz luka koje se zadržava na jeziku ili zubima, a ukoliko niste ljubitelj zelenog čaja, uzmite onaj od mente.

Limunada

Svež limun isceđen u vodi bez dodatka šećera odličan je u uklanjanju zadaha od luka. Ako pri ruci imate neprskani limun, poželjno je da u limunadu izrendate malo korice, pa će efekat biti bolji.

Informer

Peršun ima antibakterijska svojstva

Peršun

Zeleni listići peršuna imaju jaku i svežu aromu, a njihova intenzivna zelena boja, koja ukazuje na obilje hlorofila, najbolji je prirodni borac protiv zadaha. Ima i antibakterijska svojstva.

Informer

Jabuke su najbolje prijateljice zdravlja usne duplje

Jabuke

Jabuke su najbolje prijateljice zdravlja usne duplje jer čiste zube i osvežavaju dah. Stručnjaci tvrde da sve namirnice koje imaju visok sadržaj vlakana dobro deluju protiv neprijatnih mirisa.

Četkice u ruke

Osim navedenih namirnica, da biste uklonili zadah od luka obavezno operite zube, očistite ih zubnim koncem i isperite usta specijalnom vodicom. Na taj način ćete biti sigurni da je od luka ostalo samo njegovo pozitivno delovanje na zdravlje, dok je jedina njegova negativna nuspojava - neprijatan miris - eliminisana.