Autor: Informer.rs

18.04.2024.

20:30

Foto: Shuterstock

Magazin

Novo otkriće u svemiru! Astronomi kažu da se ovo viđa jednom u životu

Zvezdana crna rupa nastaje kada se zvezda sruši, a one do sada pronađene u Mlečnom putu bile su oko 10 puta veće od Sunčeve.

Naučnici iz misije Gaia Evropske južne opservatorije uočili su crnu rupu u svemiru nakon što je uočena "klimava" zvezda kako kruži oko tog područja. Crna rupa je nazvana "Gaia BH3".

Informer

 

- Niko nije očekivao da će u blizini pronaći crnu rupu tako velike mase. Ovo je otkriće koje se dešava jednom u životu - rekao je Paskvale Panuco, astronom iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Parizu.

Smatra se da „klimava“ zvezda koja kruži oko nje pruža važne informacije o tome kako je nastala crna rupa, s obzirom da su zvezde u paru obično slične.

Smatra se da se zvezdane crne rupe formiraju kada zvezda ne sadrži teške elemente i gubi manje mase tokom svog životnog veka – one se nazivaju zvezde „siromašne metalom“. Zatim, umesto da se promene i ohlade, one se urušavaju u sebe i formiraju crnu rupu.

Informer

Postoji oko 50 zvezdanih crnih rupa koje su naučnici otkrili u Mlečnom putu, navodi NASA. U januaru su naučnici otkrili najstariju crnu rupu koja datira više od 13 milijardi godina od ranog univerzuma, prenosi Sky News.