Autor: Informer.rs

16.05.2024.

11:20

Foto: Shuterstock

Magazin

Posle 500 godina otkrivena misterija! Evo gde je naslikana Mona Liza

Istoričari umetnosti dugo su raspravljali o pejzažu na slici Mona Liza  i nagađali koje lokacije su mogle da nadahnu Leonarda da Vinčija.

Geološkinja En Picoruso, koja je i stručnjak za renesansu, smatra da je reč o italijanskom gradu Leko, koji se nalazi na obali jezera Komo.

- Kad sam stigla u Leko shvatila sam da je Leonardo Da Vinči ovde naslikao Mona Lizu - rekla je Picoruso.

Leko je najpoznatiji po tome što se u njemu odvija radnja remek-dela italijanskog istorijskog romana "Verenici" autora Alesandra Manconija. Reč je o najpoznatijem i najčitanijem romanu na italijanskom jeziku.

Informer

Mona Liza u Luvru

Picoruso smatra da most naslikan na Da Vinčijevom platnu najviše odgovara mostu Acone Viskonti iz 14. veka,  premda su ga prethodne teorije povezivale sa sličnim građevinama u nekim drugim italijanskim gradovima, u Arecu i u Bobiju.

Picoruso nije prva osoba koja smatra da je rešila misteriju. Ona svoje tvrdnje potkrepljuje geološkim podacima. Objasnila je da su stene oko grada Leko iste kao one prikazane na slici Mona Liza.

- Kada pogledate Mona Lizu, vidite ovaj deo reke Ade, a iza nje vidite drugo jezero, koje je savršeno prikazano ispod planina - objasnila je Picoruso govoreći o mestu na kom je naslikana Mona Liza.