07.06.2024.

11:49

Foto: Shutterstock

Magazin

Kakao se bori za opstanak - Svet ostaje bez prave čokolade

Prava čokolada suočava se sa izazovima održivosti jer je njena glavna sirovina – kakao, drastično poskupela zbog klimatskog fenomena El Ninjo i bolesti useva koje su zahvatile afričke plantaže. Kao rezultat ove situacije, kakao je postao skupa i veoma dragocena sirovina.

Cena kakaoa na globalnom, ali i lokalnom tržištu vrtoglavo raste što negativno utiče na prozvođače mnogima omiljene poslastice - čokolade.

Da su oboreni svi rekordi kada je reč o rastu cena govori i činjenica da je samo u ovoj godini skočila za više od 150 odsto. Tako se kakao u martu mogao kupiti za oko 10.000 dolara, a u aprilu je njegova vrednost bila nešto viša od 12.000 dolara po toni. Poređenja radi, svetska cena kakaovca godinama je bila negde oko 2.500 dolara po toni.

Informer

 

Nestašica kakaoa

Biljka kakaovac od koje se dobija kakao, a njegovom preradom i čokolada, suočava se sa opstankom u sve toplijim vremenskim uslovima.

Osim klimatskih promena, nestašici kakaoa doprinelo je i širenje infekcije poznate kao virus otečenih izdanaka kakaa (CSSVD). Između 15 i 50 procenata žetve ganskih stabala je izgubljeno zbog širenja ove infekcije, a više od 250 miliona stabala je već umrlo od zaraze ovim virusom.

- Trenutno se procenjuje kako je rod u Obali Slonovače i Gani manji za trećinu, a s obzirom na to da samo iz te dve države dolazi nekih 60 odsto kakaovca, na svetskom tržištu je došlo do ozbiljne nestašice - kazao je Fridel Hic-Adams iz instituta Zidvind u nemačkom Bonu.

Klimatski poremećaj pod uticajem El Ninja bio je koban po kakao, ali i ceo lanac proizvodnje.

- U mnogim delovima Gane prošle godine najpre uopšte nije bilo kiše, a onda se nebo otvorilo i bilo je toliko padavina da su stabla kakaovca dugo stajala u vodi, a po plodovima su se proširile buđ i bolesti. To je bilo katastrofalno - kaže Hic-Adams.

Informer

pexels.com

Proizvođači se bore za opstanak kvalitetne čokolade

Proizvođači čokolade suočavaju se sa izazovima održavanja visokog standarda kvaliteta svojih proizvoda zbog rastuće cene kakaoa. Ove promene primoravaju proizvođače da preispitaju svoje proizvodne strategije i recepte kako bi zadržali konkurentnost na tržištu.
Situacija na tržištu čokolade postaje sve složenija. Proizvođači čokolade koji odlučuju da istraju u očuvanju kvaliteta, suočavaju se sa pritiskom da koriguju cene naviše. Povećanje cena je neizbežno jer očuvanje autentičnog ukusa i teksture čokolade zahteva korišćenje kvalitetnih, a samim tim i skupljih sirovina.

Drugi proizvođači traže alternative kako bi smanjili troškove i zadržali niže cene finalnog proizvoda. Umesto korišćenja kakao butera u svojim recepturama, proizvođači se okreću ka jefitnijim biljnim mastima i drugim supstitutima, što dovodi ne samo do gubitka kvaliteta već i autentičnosti ukusa čokolade na koji su svi navikli. 

Informer

 

Ovo povećanje cena može značajno promeniti način na koji potrošači doživljavaju čokoladu. Čokolade koje zadrže visok kvalitet uprkos tržišnim izazovima biće smatrane premium proizvodima. S druge strane, čokolade koje sadrže delimičnu zamenu tj. jeftinije biljne masti za kakao buter,  doživeće pad i u kvalitetu i izgubiće popularnost među potrošačima. Ove promene će uticati na način na koji potrošači biraju i konzumiraju čokoladu, jer će pridavati veću pažnju kvalitetu i biti spremni da plate više za istinski užitak u čokoladi.

Za ljubitelje čokolade, kvalitet nema cenu

Zanimljivo je da u Srbiji potrošači i dalje nisu smanjili konzumaciju čokolade uprkos povećanju cena, što ukazuje na važnost kvaliteta, tradicije, ali i emocije koju ovaj proizvod pokreće. Viša cena se percipira kao potvrda kvaliteta i vrednosti proizvoda, a potrošači su spremni da plate više za svoje omiljene čokoladne proizvode.