Autor: Informer.rs

25.05.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Najpametnije ptice na svetu znaju da broje, i to naglas! Mogu i da se prepoznaju u ogledalu i da pokažu empatiju

Vrane su među najpametnijim životinjama na svetu. One mogu da kontrolišu broj vokalizacija koje proizvode, "brojeći" do 4.

Sada su stručnjaci otkrili da vrane mogu čak i da broje naglas - na sličan način kao i mala deca.
Sposobnost glasnog brojanja, recitovanja 'jedan, dva tri...' zahteva razumevanje numeričkih veličina i svrsishodnu kontrolu glasa.

Pre nego što savladaju simboličko brojanje, gde se određene reči odnose na određene količine, mališani će često proizvesti određeni broj govornih zvukova koji odgovaraju količini predmeta koje vide.

Istraživači sa Univerziteta u Tubingenu u Nemačkoj obučili su tri vrane da proizvedu između jedne i četiri vokalizacije kao odgovor na vizuelne i slušne signale.

Informer

U svakom pokušaju, vrane su morale da proizvedu određeni broj vokalizacija i da pokažu kraj vokalne sekvence kljucanjem mete.

Autori su otkrili da vrane mogu da proizvedu određeni broj vokalizacija uspešno i namerno kao odgovor na određene znakove. Ovaj stepen kontrole još nije primećen kod drugih životinja.

Analiza je takođe pokazala da je svaki 'broj' imao različite akustične karakteristike u poređenju sa ostalima.

Ovo je slično tome kako „jedan“, „dva“, „tri“ i „četiri“ zvuče drugačije u ljudskom govoru.

Informer

 

Prethodne studije su otkrile da su vrane pametne  kao majmuni kada je reč o logističkom razmišljanju i korišćenju alata.

Ovo uključuje sposobnosti kao što su odlaganje zadovoljstva i rasuđivanja, kao i sposobnost da se prepoznaju u ogledalu i osete empatiju, prenosi Daily Mail.