10.07.2024.

14:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Čovek izujedao zmiju! Ovo nema ni na filmu

- U mom selu postoji verovanje da ako te zmija ugrize, moraš da je ugrizeš dva puta da bi neutralisao otrov - obrazložio je Lohar.

Nije poznato da li je zmija koja ga je ugrizla bila otrovna, ali mu je u bolnici dat protivotrov.

Zmijski otrov, koji se skladišti u žlezdama, pokreće se isključivo kada uđe u krvotok. On se u medicini koristi za lečenje mnogih stanja uključujući rak, visok krvni pritisak, srčani udar, moždani udar i Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, prenosi Dejli mejl.

Informer

 

Prema indijskim podacima, u Biharu se desi oko 4.500 smrtnih slučajeva kao posledica ugriza otrovnice. U Indiji živi skoro 300 vrsta zmija, od kojih je više od 60 otrovno, uključujući indijsku kobru, Raselovu zmiju i poskoka.

Otrov sadrži neurotoksine koji izazivaju simptome kao što su zamagljen vid, otežano disanje, bol i otok. Zmijski otrov napada cirkulatorni sistem, nervni sistem i mišićni sistem i može uništiti spoljašnju membranu kapilarnih sudova što može izazvati unutrašnje krvarenje i zgrušavanje krvi.

''Ujedi zmija otrovnica mogu izazvati akutne hitne slučajeve koji uključuju šok, paralizu, krvarenje, akutnu povredu bubrega i ozbiljno lokalno uništavanje tkiva koje može biti fatalno ili dovesti do trajnog invaliditeta ako se ne leči", navodi se u studiji o zmijama iz 2020. godine.

Informer

 

Šta raditi kad zmija ujede?

Kada čoveka ugrize zmija, lekari savetuju da se odmah potraži medicinska pomoć i da se skinu satovi i prstenje pre nego što telo počne da otiče.

Takođe je važno bezbedno fotografisati zmiju kako bi lekari mogli da identifikuju vrstu, navodi Dejli mejl.

Dok čeka medicinsku pomoć, osoba takođe treba da sedi u neutralnom položaju kako bi usporila širenje otrova i očisti ujed sapunom i vodom.