16.07.2024.

08:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Obavezno perite čarape naopako! Ako to ne radite rizikujete ovo oboljenje

Vršena analiza

Dok hodate po kući, na spoljnoj strani nakupljaju se mrvice, grinje, bakterije i druge nečistoće. Jedna britanska firma za dušeke analizirala je čarape koje su nošene ceo dan i otkrila da su one verovatno čak prljavije od daljinskog upravljača, a koji je 20 puta prljaviji od WC šolje.

Unutrašnjost čarapa je jednako prljava, zahvaljujući 250.000 znojnih žlezda u vašim stopalima i mrtvim rezervama kože koje vaša stopala odbacuju svaki dan. 

Informer

 

Vlaga od znoja pomaže bakterijama i gljivicama da rastu i napreduju na čarapama, što može da dovede ne samo do smrdljivih stopala, već i do atletskog stopala i drugih uobičajenih problema sa stopalima.

Dakle, čarape bi trebalo prati izvrnute naopačke jer ta površina dodiruje kožu ceo dan, zadržava većinu neprijatnih mirisa i mrtve rezerve kože.

To osigurava da deterdžent i pranje u mašini najsnažnije deluju na najsmrdljivije delove čarapa i pomažu da se uklone bakterije koje uzrokuju neprijatan miris i druge opasne mikroorganizme. Takođe, to smanjuje rizik da ćete završiti s relativno prljavim čarapama i smrdljivim stopalima.

Prednosti ove metode

Pranje čarapa izvrnutih naopačke, takođe, može da smanji količinu trenja na spoljnoj strani tkanine i tako pomaže očuvanju boja i minimizira bilo kakve fleke ako slučajno stavite bele čarape s crvenom majicom. To, takođe, pomaže da vaše čarape izgledaju kao nove duže vremena i pomaže smanjenju količine dlačica koje čarape skupljaju.

Mnogi proizvođači čarapa preporučuju pranje čarapa toplom ili hladnom vodom na nežnom programu sa korišćenjem blagog deterdženta. Ali, možda ćete morati da uložite malo više truda ako su vaše čarape stvarno smrdljive i prljave.

Informer

 

Ako su vaše čarape posebno prljave, prethodno potapanje u blagom deterdžentu ili možda nekim sredstvom za izbeljivanje koje je sigurno za pranje može da pomogne da uklonite tvrdokorne fleke i neprijatne mirise. Takođe, mogu da vam pomognu i sredstva za uklanjanje tvrdokornih fleka.

Blagi deterdžent, hladna voda i nežan ciklus su pravilo, ali sportske čarape možete malo "agresivnije" tretirati. Kako bi vam čarape ostale zajedno, razmislite o korišćenju štipaljke za vezivanje svakog para ili ih stavite u vrećicu za osetljivo rublje.

Sušenje u sušilici dobro funkcioniše za većinu čarapa, iako će vunene čarape verovatno zahtevati sušenje na vazduhu kako se ne bi skupile. Međutim, ako ozbiljno želite da smanjite broj bakterija u čarapama, razmislite o sušenju na suncu.