26.07.2024.

18:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Pariz je večeras centar sveta! 10 zanimljivih činjenica koje niste znali o glavnom gradu Francuske

Danas zvanično počinju Letnje olimpijske igre u Parizu koje se održavaju od 26.jula do 11.avgusta, tačno 100 godina nakon prethodnih u glavnom gradu Francuske. Svečana ceremonija otvaranja (19.30) je jedinstvena jer za razliku od uobičajenog programa na olimpijskom stadionu, ovaj put se održava na reci Seni i trgu Trokadero.

Informer

 

Pariz važi za najposećeniji grad na svetu. Grad svetlosti, Grad ljubavi - sve su to nazivi po kojima je poznat širom sveta. 

Zanimljivosti o Parizu

O glavnom gradu Francuske sigurno znate mnogo toga, ali mi vam predstavljamo nekoliko manje poznatih činjenica, koje vam mogu biti zanimljive čak i ako ste već imali priliku da ga posetite.

Pariz je osnovan u III veku pre nove ere. Osnovalo ga je Keltsko pleme Parisii pod nazivom Lutetia. Sada je peti po veličini grad u Evropskoj uniji, sa oko 13 miliona stanovnika.

Grb Pariza, odobrio je u XIV veku Karlos V i pokazuje brod.

Pariz je najposećeniji grad na svetu. Svake godine ga poseti oko 25 miliona ljudi.

Informer

 

Naziv glavne Pariske ulice - Champs-Elisees - dolazi iz grčke mitologije. Dužina ulice je 1.92 metara, a širine je 71 metar.

Svaki dan se na ulicama Pariza održava u proseku oko 10 snimanja filmova ili reklama. Snimanje po gradu je dozvoljeno bez naknade - osim za javne parkove, muzeje i bazene. U tom slučaju, neophodno je tražiti dozvolu iz opštine.

Najviša visokogradnja u Parizu i širom Francuske je prvi toranj, koji se nalazi u poslovnom delu La Defense. Njegova visina je 231m.

Najstariji kafić je osnovan u 17. veku

Najstariji kafić u Parizu je Le Procope i osnovan je 1686. godine. Postao je centar rasprave za pisce i filozofe u prosvetiteljstvu i postao prvi književni kafić. Le Procope je poznat širom sveta. Prvo su počeli da kuvaju za posetioce kafu, a zatim su dodali još jedan novi proizvod - sladoled. Pariz je takođe i prvi u svetu po broju biblioteka - ima čak 830.

Najduža ulica u Parizu je Rue de Vaugirard i njena dužina je 4.36 kilometara. Najkraća se nalazi se u 2. okrugu Rue des Degres i ima samo 6 metara dužine.

Informer

 

U Francuskoj ima 10 statua slobode, a pet se nalazi u Parizu. Čuveni Njujorški Kip slobode je poklon Francuske američkom narodu 1876. godine, kada se održavala stogodišnjica američke revolucije.

Simbol Pariza poznat kao Ajfelov toranj, izgrađen je 1889. godine i bio je prvobitno zamišljen kao privremena struktura, koja je služila kao ulazna luka 1889., na Svetskoj izložbi. Ajfelova kula je najposećenija atrakcija u svetu. Zanimljivo je da širom sveta postoji više od 30 replika čuvene strukture.