30.07.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Šokantno otkriće! Star 38 miliona godina potpuno očuvan - primerak koji je naučnike ostavio bez teksta

Reč je o vrsti koja nam pre ovog otkrića nije bila poznata. Živela je u Severnoj Americi pre oko 38 miliona godina i ona bi mogla da pomogne u razumevanju procesa evolucije boa i pitona.

Nova vrsta zmija

Nova vrsta nazvana je Hibernophis breithaupti a četiri zmije otkrivene su u Vajomingu, SAD. Fosili su posebni jer su gotovo potpuno očuvani. Kad se radi o zmijama iz tog razdoblja, obično se pronađe samo pokoji kralježak, tako da je ovo otkriće veoma značajno. Jedna od četiri zmije je dvostruko veća od ostalih, što istraživačima omogućuje da saznaju više o različitim životnim stadijumima ove drevne vrste.

Tim istraživača koji proučava ova stvorenja smatra da bi nova vrsta mogla da pripada porodici u koju spadaju boa i pitoni koje danas vidimo. Posebno je to značajno zbog boa, čija evolucija još uvek nije sasvim jasna.

- U širem smislu smo saznali više o njihovom razvoju. Čini se da su "počele" kao relativno male zmije, što je zanimljivo - rekao je u izjavi Majkl Kaldvel, paleontolog koji je učestvovao u istraživanju, piše IFL Science.

Informer

 

Sklonile se od hladnoće 

Pronalazak više zmija na jednom mestu pokazuje da su se one zajedno sklonile tokom hladnijeg razdoblja. Istraživači misle da bi ovo mogao biti prvi dokaz društvenog ponašanja zmija. Pretpostavlja se da je najveća zmija odrasla, dok se za najbolje očuvanu manju zmiju smatra da je mlada. Treći primerak skriven je ispod tela jedne od fosila druge zmije, ali je po dužini između njih dve.

- Moderne zmije podvezice poznate su po tome što se okupljaju na hiljade kako bi zajedno hibernirale u jazbinama. One to rade kako bi sačuvale toplinu koju stvara kugla životinja koje hiberniraju. Fascinantno je videti moguće dokaze takvog društvenog ponašanja ili hibernacije koji datiraju od pre 34 miliona godina - dodao je Kaldvel.

Informer