09.08.2024.

11:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Oči u oči sa morskom nemani! Evo kako da se odbranite od ajkule (VIDEO)

Pod uslovom da ga na vreme primetite i da uspete da odolite panici, nesvestici ili srčanom udaru, imate sasvim dobre šanse da se odbranite od morskog psa.

Na takav je zaključak naveo viralni video sa 12 miliona pregleda koji je objavila Andriana Fragola, devojka koja ima veliko iskustvo s tim zastrašujućim morskim nemanima.

Fragola je za potrebe edukacijskog videa dopustila tigrastom morskom psu da joj se približi, pa mu u nekoliko naizgled lakih poteza zahvalila na poseti.

Ne bežite od morskog psa

- Ako ikada ugledate morskoga psa usred okeana, najgora stvar koju možete da učinite je da počnete da bežite od njega. Kada prestanete da se udaljavate, stvorenje će zaključiti da ste mu potencijalni plen i tako će se samo još više zainteresovati za vas - kazala je u uvodu videa Fragola i nastavila:

- Iako su morski psi pametna stvorenja, oportuni su lovci, što znači da će istraživati jeste li mu izvor hrane. Budući da je upravo to vaš cilj, da ne ostavite utisak da ste obrok, zauzmite svoj položaj i uspostavite kontakt očima - navela je Andriana.

- Ako ajkula nastavi da vam se približava, čvrsto smestite ruku na vrh glave te životinje (u videu je u pitanju nos) i počnite da ga odgurujete od sebe. Užasno je važno da sa tim ne prestanete sve dok je ne preusmerite - pojasnila je Fragola.