Autor: Informer.rs

10.08.2024.

15:00

Foto: Shuterstock

Magazin

OVO SU SVI ČEKALI! Nebeski fenomen u Srbiji - Tri noći svi će gledati u nebo, evo šta se dešava

Fenomen kiše meteora "Perseida" biće vidljiv tokom tri noći - u subotu, nedelju i ponedeljak, od 10. do 12. avgusta. 

Kiša meteora moći će da se posmatra uživo - moći će da se vidi u Beogradu i u čitavoj Srbiji.

Zanimljiv fenomen biće prenošen i onlajn.

"Perseida" je godišnja kiša meteora vidljiva od sredine jula do kraja avgusta. Ona pruža posmatračima neba brojne mogućnosti da ugledaju zvezde padalice tokom toplih letnjih noći.

Kišu meteora uzrokuju ostaci komete Svift-Tatl, najvećeg objekta za koji se zna da redovno prolazi pored Zemlje. Poslednji put je ovaj objekat proleteo pored naše planete 1992. i neće se vratiti sve do 2126.

Informer

zvezde padalice

Dok Zemlja prolazi kroz ostatke komete, komadi stena i leda ulaze u Zemljinu atmosferu brzinom do 209.000 km/h. Ove brzine dovode do toga da se vazduh ispred krhotina sabije i zagreje do hiljadu stepeni. To rezultira sjajnim tragovima jarke svetlosti poznatim kao meteori ili "zvezde padalice".

Kiša meteora "Perseida" je dobila ime po sazvežđu iz kojeg zrače meteori. Iz Zemljine perspektive, meteori se pojavljuju otprilike u pravcu sazvežđa "Persej" na severnoj hemisferi, prenosi Space.

Savet svima onima koji prvi put idu da posmatraju kišu meteora je da pre svega odaberu mesto udaljeno od gradske svetlosti i vazdušnog zagađenja. Nije potrebna nikakva dodatna oprema, jer se sve može videti golim okom.