25.06.2023.

08:10

Foto: freepik

Magazin

IZVOR ČISTE ENERGIJE, POBOLJŠAVAJU VARENJE, SMANJUJU NIVO ŠEĆERA U KRVI! Izgledaju kao smešne travke, a ne znate KOLIKO SU ZDRAVE

Opšte je poznato da je za naš organizam važno da unosimo voće i povrće, međutim, da li ste nekada čuli koliko su važne klice. 

Izgledaju minijaturno i mnogima smešno, kao neke travčice, ali nutricionistkinja Ivana Mišić otkriva koliko mogu biti korisne po naše zdravlje:

- Klice su, najprostije rečeno, proklijala semena. One predstavljaju osnovu iz koje se mlada biljka dalje razvija. Klice su izvor čiste energije i sjajan rezervoar svih glavnih vlakana, vitamina i enzima koji su potrebni ljudskom telu za dobro zdravlje.

Dokazano je u praksi da klice poboljšavaju varenje. Već ubrzo nakon što počnete aktivno da ih primenjujete u ishrani, primetićete da su vam ubrzale metabolizam. Njihovi enzimi se ponašaju kao probiotik i hrane "dobre" bakterije u crevnom traktu, time doprinoseći pravilnom razvoju crevne flore i digestivnog sistema, smanjujući nadutost i gasove.

Pored toga, njihov sastav neobično je bogat kvalitetnim dijetalnim vlaknima - kaže Ivana i dodaje:

Informer

klice

- Konzumiranje klica dijabetičarima doprinosi smanjenju nivoa šećera u krvi. Ovo se događa zbog toga što klice sadrže manji nivo ugljenih hidrata, što doprinosi regulaciji insulina u krvi. Ovakav nutritivni sadržaj pospešuje zdravlje srca, povećava količinu „dobrog“ holesterola u krvi i smanjuje broj triglicerida i „lošeg“ holesterola.

Klice biljaka kao što su brokoli i spanać često se preporučuju dijabetičarima zbog svog obilja vlaknima. Kada seme isklija, njegova nutrititvna vrednost poveća se i do pet puta u odnosu na period pre klijanja!

Proklijalo seme sadrži vitamine B, C, E i provitamin A, proteine i enzime za varenje masti i ugljenih hidrata.

Klice su izvrstan izvor minerala, poput kalcijuma (Ca), kalijuma (K), magnezijuma (Mg), fosfora (P), a sadrže i β karotenoide, što ih čini blagom punim vrednih nutritivnih svojstava koji pozitivno deluju na zdravlje.

Vitaminski sadržaj nekih žitarica i mahunarki značajno se uvećava nakon klijanja biljke.

Klice su izuzetno bogate vlaknima, koja su bitna za metaboličke procese i mršavljenje, budući da se vezuju za masti i toksine u telu i podstiču njihovo eliminisanje iz organizma.

One su pored svega ovoga, još bogate i kvalitetnim masnim kiselinama i amino-kiselinama. Pri klijanju, proteini u semenu se razlažu na svoje osnovne amino-kiseline, što ih čini lakšim za konzumaciju - zaključuje nutricionistkinja.