10.09.2023.

17:12

Foto: Shutterstock

Magazin

Počnite da pijete sok od paradajza već danas! Proverite zašto

"Kada kažete paradajz, mi mislimo na supernamirnicu", stav je naučnika iz prestižnih medicinskih ustanova. Kako bi proverili zašto, stručnjaci sa Univerziteta Tajvan odlučili su da sprovedu jedan eksperiment.  

Okupili su žene različitih starosnih dobi, težine i porekla, i dali im da piju po jednu čašu (oko 250 ml) soka od paradajza svakog dana, tokom dva meseca.

Najbrža i najvidljivija promena bila je znacajan gubitak kilograma, a stručnjaci su naglasili da se ne radi o izbačenoj tečnosti, već samo o masnim naslagama.

Ženama su, takođe, i na početku i na kraju istraživanja vadili krv. Primećen je značajno niži nivo holesterola, a povećan likopen - antioksidant iz paradajza, koji sa sobom nosi pregršt benefita po zdravlje.

Informer

Paradajz je prepun antioksidansa likopena

Eksperiment je pokazao i da jedna čaša soka od paradajza dnevno ojačava imunitet, štiti od srčanih bolesti, ali i smanjuje rizik od razvoja raka. Osim toga, ovaj osvežavajući napitak pomaže i kod problema sa varenjem, stimuliše izbacivanje tecnosti, čuva zdravlje i sprečava bolesti bešike, pankreasa, jetre i pluća.

Za blistav ten

Sok od paradajza odličan je za kožu i blistav ten, a značajno smanjuje i kašalj, sprečava anemiju, ublažava reumatske simptome i popravlja krvnu sliku.

 

Ako ste preterali sa vežbanjem, popijte sok od paradajza i tegobe će nestati, a odličan je prirodni lek i za grčeve u mišićima, jer je prava riznica magnezijuma - sadrži cak 11 mg na 100 grama.

Paradajz sadrži i kalijum, kalcijum, biljne proteine, kao i ugljene hidrate i neophodan vitamin C. 

Ako planirate da koristite kupovni sok od paradajza, vodite računa da bude organskog porekla, inače efekti neće biti potpuni. Najbolje je da sami napravite domaći sok.

Informer

Za sok su vam dovoljna tri sastojka

Domaći sok od paradajza

Sastojci:

10 kg paradajza
3 kašike soli
6 kašika šećera

Priprema: 

Paradajz za početak dobro operite, očistite od korena i isecite. Sameljite na mašini za paradajz. Kada je gotovo prespite u veću šerpu dodajte so i šećer i kuvajte na jačoj vatri ali vodite računa da ne zagori morate često da mešate. Kada provri kuvajte još par minuta dok se malo ne zgusne ukoliko volite gušće onda kuvajte malo duže dok ne dobijete željenu gustinu.

Kuvan paradajz sipajte u čiste staklene flaše kada se potpuno ohladi zatvorite flaše i odložite u podrum ili ostavu.

Uživajte tokom cele godine u prelepom ukusu.