12.09.2023.

09:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Sprečava prevremeno starenje i štiti kožu od štetnih faktora! Da li ste znali koliko je važno bobičasto voće?

Kada govorimo o nezi lica i tela, najčešće se misli na razne kreme i losione koji se svakodnevno koriste, kako bi koža bila čvrsta i zategnuta. 

Međutim, mnogi ne znaju da ovakav efekat možete postići i pravilnom ishranom, odnosnom unošenjem bobičastog voća, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Antioksidansi koji se nalaze u bobicama, kao što su antocijani, flavonoidi i vitamin C, pomažu u zaštiti kože od štetnih faktora okoline, uključujući UV zračenje. Ovi antioksidansi deluju kao prirodni odbrambeni sistem smanjujući rizik od opekotina od sunca, upale i dugotrajnih oštećenja - navodi nutricionistkinja i dodaje:

- Visok sadržaj antioksidansa u bobičastom voću pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa, koji je glavni uzrok znakova prevremenog starenja kao što su bore i opuštena koža.

Borovnice su poznate po visokoj koncentraciji antocijana. Dobar su izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji podržava sintezu kolagena i pomaže u održavanju elastičnosti kože. Takođe sadrže vitamine E i K, kao i minerale poput mangana, koji doprinosi radu štitne žlezde - ističe Ivana i otkriva još neke benefite drugog bobičastog voća:

Informer

maline

- Maline su bogate antocijanima, flavonoidima i elaginskom kiselinom. Ova jedinjenja smanjuju upalu i štite od oksidativnog oštećenja. Sadrže značajnu količinu vitamina C, kao i vitamine A, E i K, uz minerale kao što su mangan i bakar, koji pomaže organizmu da apsorbuje gvoždje i stvaranju kolagena.

Važnost jagoda

Jagode su bogate antocijanima, elaginskom kiselinom i vitaminom C. Posebno su bogate vitaminom C, vitalnim nutrijentom za sintezu kolagena i elastičnost kože. Sadrže vitamine A i E, kao i minerale poput mangana i kalijuma koji je bitan za naše krvne sudove