Magazin
Smanjuje apetit, reguliše holesterol i zdravlje srca! Otkrijte glavne benefite jabukovog sirćeta, ali i ko mora da ga izbegava
Kada se radi o ishrani, mnogi ljudi nisu svesni da pojedine namirnice, koje možda čak i svakodnevno koriste, mogu biti od velike zdravstvene koristi.
Jedna od tih namirnica jeste i jabukovo sirće, koje veliku primenu ima kod varenja hrane.
Detaljnije o tome, kao i o drugim njenim benefitima, objasnila je nutricionistkinja Jovana Vučelić:
- Ukoliko imaš problem sa varenjem hranje, jabukovo sirće ti u tome može pomoći, pogotovo uz dodavanje jela, koje sadrže veću količinu proteina, a naročito masti, da bi se bolje svarila.
Potrebne su ti jedna do dve kašike jabukovog sirćeta, koje ćeš razmutiti u čaši vode ili u čaju. Možeš ga piti pre jela, nakon jela ili uz jelo.
Takođe, dobro je uzimati jabukovo sirće sa vodom, zaslađeno medom.
U jabukovo sirće takođe možeš da dodaš određenu količinu kamilice ili neke druge lekovite trave, koja će poboljšati kvalitet i biološku vrednost, a dobićeš prijatniji ukus i miris samog napitka - navodi Jovana i dodaje:
- Spoj kalijuma sa drugim mineralima, kakav postoji u jabukovom sirćetu igra veoma važnu ulogu u podizanju imuniteta organizma i od porasti prema infekcijama, pogotovo u ovom hladnijem vremenu, a takođe jabukovo sirće ima antiseptičko, antibakterijsko i antivirusno dejstvo.
Jabukovo sirće ima još nekoliko potencijalnih benefita uključujući regulaciju šećera u krvi, smanjenje apetita i podršku mršavljenju.
Pored toga, povezuje se sa smanjenjem nivoa holesterola i poboljšanjem zdravlja srca. Kašika jabukovog sirćeta sadrži 3 kcal - kaže nutricionistkinja i zaključuje:
- Osobe koje trebaju biti oprezne u korišćenju jabukovog sirćeta:
Ljudi koji imaju problem sa gastritisom, čirom na želucu ili želudačnom kiselinom, jer jabukovo sirće može iritirati želudac.