21.01.2024.

13:30

Foto: Shuterstock

Magazin

Smanjuje apetit, reguliše holesterol i zdravlje srca! Otkrijte glavne benefite jabukovog sirćeta, ali i ko mora da ga izbegava

Kada se radi o ishrani, mnogi ljudi nisu svesni da pojedine namirnice, koje možda čak i svakodnevno koriste, mogu biti od velike zdravstvene koristi. 

Jedna od tih namirnica jeste i jabukovo sirće, koje veliku primenu ima kod varenja hrane. 

Detaljnije o tome, kao i o drugim njenim benefitima, objasnila je nutricionistkinja Jovana Vučelić: 

- Ukoliko imaš problem sa varenjem hranje, jabukovo sirće ti u tome može pomoći, pogotovo uz dodavanje jela, koje sadrže veću količinu proteina, a naročito masti, da bi se bolje svarila. 

Potrebne su ti jedna do dve kašike jabukovog sirćeta, koje ćeš razmutiti u čaši vode ili u čaju. Možeš ga piti pre jela, nakon jela ili uz jelo.

Takođe, dobro je uzimati jabukovo sirće sa vodom, zaslađeno medom. 

Informer

jabukovo sirće

U jabukovo sirće takođe možeš da dodaš određenu količinu kamilice ili neke druge lekovite trave, koja će poboljšati kvalitet i biološku vrednost, a dobićeš prijatniji ukus i miris samog napitka - navodi Jovana i dodaje:

- Spoj kalijuma sa drugim mineralima, kakav postoji u jabukovom sirćetu igra veoma važnu ulogu u podizanju imuniteta organizma i od porasti prema infekcijama, pogotovo u ovom hladnijem vremenu, a takođe jabukovo sirće ima antiseptičko, antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Jabukovo sirće ima još nekoliko potencijalnih benefita uključujući regulaciju šećera u krvi, smanjenje apetita i podršku mršavljenju.

Pored toga, povezuje se sa smanjenjem nivoa holesterola i poboljšanjem zdravlja srca. Kašika jabukovog sirćeta sadrži 3 kcal - kaže nutricionistkinja i zaključuje:

- Osobe koje trebaju biti oprezne u korišćenju jabukovog sirćeta:

Ljudi koji imaju problem sa gastritisom, čirom na želucu ili želudačnom kiselinom, jer jabukovo sirće može iritirati želudac.