05.02.2024.

18:10

Foto: Shutterstock

Magazin

5 caka kako da zdrava ishrana ne bude skupa! Na jednu mnogi prevrću očima, a zapravo je ključna

Kada se radi o ishrani, mnogi kao izgovor za to što ne vode dovoljno računa, koriste cenu namirnica. Međutim, mnogi nutricionisti ističu da je sve zapravo stvar izbora i da zdrava hrana i nije skuplja od druge. 

Kako možete uštedeti i priuštiti sebi zdravu ishranu, otkrila je nutricionistkinja Nataša Aleksić. 

Plan ishrane za celu porodicu

Ukoliko napravite detaljan plan obroka za celu porodicu, jednom u 7 dana, sa spiskom namirnica odete u prodavnicu i držite se plana, možete da značajno uštedite, a pritom nećete biti u iskušenju da zgrešite, jer nemate ideju šta je to što biste zdravo tog dana mogli da jedete.

Kuvajte na veliko

Skuvajte veću količinu povrća i mesa za ručak, pa onda te iste namirnice možete konzumirati i za večeru, samo promenite salatu. Skuvajte dovoljnu količinu hrane za dva dana, biće ukusnija, imaćete više vremena i koštaće manje.

Informer

zdrava ishrana

Nosite hranu sa sobom

Zdrava hrana ume da bude dosta skupa kada se konzumira po restoranima. Vrlo često ljudi i odustaju od nje, jer je teško naći van kuće šta je to zdravo što možete pojesti, za pristojnu cenu. Zato u svoj nedeljni plan uvrstite i hranu koju ćete poneti od kuće.

Ne idite u prodavnicu praznog stomaka

Iako mnogi kada čuju ovo, prevrću očima, istraživanja su pokazala da, kada smo gladni, najviše kupujemo namirnice koje nam nisu potrebne. Da biste bili efikasni i produktivni, u nabavku idite nakon ručka, sa jasno definisanim ciljevima. 

Meso ne mora da bude svakog dana na meniju

Meso spada u skuplje namirnice i ne mora da se nađe baš svakog dana na vašoj trpezi. Pojačajte mahunarke, povrće koje je bogato proteinima i nećete osetiti da vam tog dana nešto u ishrani fali, a vaš novčanik će vam biti zahvalan.