23.02.2024.

06:21

Foto: Shutterstock

Magazin

Čudesni čaj od kore! Izvor silnih vitamina, spas za nesanicu - eliksir zdravlja u voćki koju bacate u đubre

Mnogi pribegavaju pilulama i suplementima za koje veruju da će povratiti san, međutim, u većini slučajeva to je ne samo bezuspešno već i ne tako zdravo.

Vekovni lek za koji mnogi narodi smatraju da je pun hranjivih materija i da pomaže u prirodnom opuštanju nervoze i izazivanju sna nalazi se u kori jednog voća

Informer

 

Čudesni čaj od kore

Prema mnogim stručnjacima u oblasti zdravlja ali i verovanjima ispijanje blage i tople mešavine kore od banane bez kofeina i to pred spavanje može poboljšati vaš san zbog visokog sadržaja  magnezijuma i L trptofana što poboljšava kvalitet sna, prenosi Times of India.

Kora od banane je bogata kalijumom, magnezijumom kao i vitaminima B6 i B12 i pijuckanje ovog čaja pomaže u opuštanju nerava i mišića kao i u regulaciji hormona, a to su svi faktori koji utiču na popravljanje obrazca spavanja. Pored toga što kora banane pomaže u poboljšanju kvaliteta sna, zbog vlakana koje sadrži je izuzetno dobra za varenje i probavni sistem, a antioksidanti poput luteina i zeaksantina su dobri za zdravlje očiju i poboljšavaju vid.

L triptofan koji se nalazi u kori ove voćke takođe poboljšava naše raspoloženje.

Informer

 

Zbog čega je dobar ovaj čaj za spavanje?

Konzumiranje hrane bogate triptofanom poput ove kore, može povećati nivo serotonina i melatonina podstičući opuštanje i blagostanje i na kraju pomažu boljem snu.

Magnezijum

Magnezijum ima smirujući efekat na nervni sistem, a ima ga u izobilju u kori od banane. On pomaže u regulisanju neurotransmitera koji su zaduženi za opuštanjen poput GABA (gama aminobuterna kiselina) te njegov adekvatan unos doprinosi boljem kvalitetu spavanja.

Kalijum

On je još jedan od minerala koji se nalazi u kori banane, a koji igra ulogu u opuštanju mišića i održavanju balansa elektrlita. Ukoliko konzumiramo hranu bogatu kalijumom možemo sprečiti grčeve u mišićima i podstaći mirniji san.

Informer

 

Vlakna

Kora od banane je dobar izvor vlakana koji igraju važnu ulogu u našem probavnom sistemu ,a udoban sistem za varenje doprinosi i kvalitetnijem snu.

Antioksidanti

Lutein i zeaksantin imaju neuroprotektivna svojstva. Zaštita zdravlja mozga i smanjenje stresa u mozgu direktno utiču na san.

Kako napraviti čaj?

Ovaj napitak se jednostavno pravi i potrebno je da koru banane dobro isperete da bi uklonili svu prljavštinu i pesticide a onda da je iseckate na komadiće. Dodajte ih u lonac sa ključalom vodom i ostavite da se kčka 10-15 mnuta kako bi izvuklo hranljive materije. Možete dodati druge arome poput cimeta ili meda. Zatim procedite tečnost pa je servirajte toplu ili ohlađenu.