Magazin
Pitali smo nutricionistu koja dijeta provereno skida kilograme! Odgovor će vas oduševiti - Na jelovniku je sve što volite
Kraj zime i početak proleća je vreme kada mnogi počnu da razmišljaju o višku kilograma koji se pojavio tokom zime.
Pojavljuju se mnogi predlozi za razne dijete, ali treba imati na umu da mnoge od njih mogu imati više štete nego koristi.
Nutricionista Branka Mirković u razgovoru za Informer ističe da treba izbegavati dijete koje imaju veliku restrikciju u kalorijskoj vrednosti i vrstama namirnica.
- To su dijete koje isključuju neke namirnice i zasnivaju se na malom dnevnom unosu kalorija. One nisu preporučljive - ističe Branka Mirković.
Nutricionista navodi i da ishranu treba prilagoditi svom zdravstvenom stanju.
- Postoje dijete koje mogu da stvore digestivne probleme. To su dijete koje se zasnivaju na svežem voću i povrću ili samo smutijima od ovih namirnica.
Mediteranska dijeta daje najbolje rezultate
A kada je reč o najzdravijem načinu ishrane, koji daje najbolje rezultate, Branka Mirković kaže da je to - mediteranska dijeta.
- Ova dijeta podrazumeva unos jaja, mesa, ribe, voća i povrća, žitarica i mahunarki. To je izbalansirana dijeta koja je vrlo efikasna ako se praktikuje duže - navodi nutricionista.
- Ako se praktikuje mediteranska dijeta i unosi 1200-1400 kalorija dnevno, može se izgubiti od 1.5 do 2 kilograma nedeljno. Ova dijeta može biti i dugotrajan izbor. To je bezbedna dijeta koja odgovara svim uzrastima - zaključuje Branka Mirković.
Predlog jelovnika za nedelju dana:
Porcije i izbor jela moguće je prilagoditi individualnim potrebama.
Ponedeljak
Doručak: Jogurt (grčki) sa ovsenim mekinjama ili pahuljicama i jagodama
Ručak: Raznovrsno povrće (paradajz, tikvice, plavi patlidžan, paprika, luk) zapečeno u rerni sa maslinovim uljem. Voće
Večera: Salata od tune začinjena maslinovim uljem
Utorak
Doručak: Ovsena kaša sa suvim grožđem
Ručak: Supa od sočiva
Večera: Salata- paradajz, feta sir i maslinovo ulje
Sreda
Doručak: Omlet od 2 jaja, paradajz i luk. Voće.
Ručak: Lazanje na mediteranski način
Večera: Sendvič sa povrćem u kifli od celog zrna brašna
Četvrtak
Doručak: Jogurt sa semenkama, koštunjavim plodovima i voćem
Ručak: Morska riba na grilu, pirinač kao prilog, salata
Večera: Mafini od celog zrna žitarica
Petak
Doručak: Kuvano jaje, tost integralnih žitarica i salata od svežeg povrća
Ručak: Grilovna jagnjetina sa pečenim krompitom, sezonska salata
Večera: Pita sendviči sa grčkom salatom
Subota
Doručak: Jogurt, med i sezonsko voće, tost od celog zrna brašna
Ručak: Pica na mediteranski način, sa povrćem, sirom i maslinovim uljem
Večera: Grilovano povrće sa bosiljkom, hleb, čaša crnog vina
Nedelja
Doručak: Tost sa avokadom
Ručak: Grilovana piletina sa povrćem i pečenim krompirom. Voće.
Večera: Sendvič sa povrćem u kifli od celog zrna žitarica