Autor: Informer.rs

03.03.2024.

19:00

Foto: Foto: Shutterstock

Magazin

Pitali smo nutricionistu koja dijeta provereno skida kilograme! Odgovor će vas oduševiti - Na jelovniku je sve što volite

Kraj zime i početak proleća je vreme kada mnogi počnu da razmišljaju o višku kilograma koji se pojavio tokom zime.

Pojavljuju se mnogi predlozi za razne dijete, ali treba imati na umu da mnoge od njih mogu imati više štete nego koristi.

Nutricionista Branka Mirković u razgovoru za Informer ističe da treba izbegavati dijete koje imaju veliku restrikciju u kalorijskoj vrednosti i vrstama namirnica.

- To su dijete koje isključuju neke namirnice i zasnivaju se na malom dnevnom unosu kalorija. One nisu preporučljive - ističe Branka Mirković.

Informer

Nutricionista Branka Mirković

Nutricionista navodi i da ishranu treba prilagoditi svom zdravstvenom stanju.

- Postoje dijete koje mogu da stvore digestivne probleme. To su dijete koje se zasnivaju na svežem voću i povrću ili samo smutijima od ovih namirnica. 

Mediteranska dijeta daje najbolje rezultate

A kada je reč o najzdravijem načinu ishrane, koji daje najbolje rezultate, Branka Mirković kaže da je to - mediteranska dijeta.

- Ova dijeta podrazumeva unos jaja, mesa, ribe, voća i povrća, žitarica i mahunarki. To je izbalansirana dijeta koja je vrlo efikasna ako se praktikuje duže - navodi nutricionista.

Informer

- Ako se praktikuje mediteranska dijeta i unosi 1200-1400 kalorija dnevno, može se izgubiti od 1.5 do 2 kilograma nedeljno. Ova dijeta može biti i dugotrajan izbor. To je bezbedna dijeta koja odgovara svim uzrastima - zaključuje Branka Mirković.

Predlog jelovnika za nedelju dana:

Porcije i izbor jela moguće je prilagoditi individualnim potrebama.

Ponedeljak

Doručak: Jogurt (grčki) sa ovsenim mekinjama ili pahuljicama i jagodama

Ručak: Raznovrsno povrće (paradajz, tikvice, plavi patlidžan, paprika, luk) zapečeno u  rerni sa maslinovim uljem. Voće

Večera: Salata od tune začinjena maslinovim uljem

Utorak

Doručak: Ovsena kaša sa suvim grožđem

Ručak: Supa od sočiva 

Večera: Salata- paradajz, feta sir i maslinovo ulje

Sreda

Doručak: Omlet od 2 jaja, paradajz i luk. Voće.

Ručak: Lazanje na mediteranski način

Večera: Sendvič sa povrćem u kifli od celog zrna brašna

Četvrtak

Doručak: Jogurt sa semenkama, koštunjavim plodovima i voćem

Ručak: Morska riba na grilu, pirinač kao prilog, salata

Večera: Mafini od celog zrna žitarica

Informer

Petak

Doručak: Kuvano jaje, tost integralnih žitarica i salata od svežeg povrća

Ručak: Grilovna jagnjetina sa pečenim krompitom, sezonska salata

Večera: Pita sendviči sa grčkom salatom 

Subota

Doručak: Jogurt, med i sezonsko voće, tost od celog zrna brašna

Ručak: Pica na mediteranski način, sa povrćem, sirom i maslinovim uljem

Večera: Grilovano povrće sa bosiljkom, hleb, čaša crnog vina

Nedelja

Doručak: Tost sa avokadom 

Ručak: Grilovana piletina sa povrćem i pečenim krompirom. Voće.

Večera: Sendvič sa povrćem u kifli od celog zrna žitarica