Autor: Informer.rs

20.09.2024.

08:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ne ignorišite bol u leđima! 5 znakova da je vreme za lekarsku pomoć

U  dvedesetim i tridesetim godinama bolovi u leđima obično se javljaju zbog svakodnevnih aktivnosti kao što su dugo sedenje, podizanje dece ili preterano vežbanje. U 40-im i kasnije, povrede na poslu, artritis i degenerativne bolesti postaju češći uzroci.

Bol u leđima je toliko uobičajen da mnogi ignorišu simptome koji mogu ukazivati na ozbiljno zdravstveno stanje. Oko 80 odsto odraslih će tokom života iskusiti bol u leđima, pa je važno prepoznati ozbiljnost simptoma.

Ako bol prolazi u roku od 72 sata nakon odmora i stavljanja leda, obično nije razlog za brigu. Međutim, ako se bol javlja postepeno, iznenada ili ne prolazi, možda je reč o ozbiljnijem stanju.

Informer

Simptomi koji mogu ukazivati na hitan slučaj:

Oštar bol – može ukazivati na povredu mišića ili unutrašnjeg organa.
Bol koji se širi u noge – moguće oštećenje nerava.
Iznenadna slabost u nogama – može ukazivati na ozbiljno stanje poput moždanog udara.
Nemogućnost kontrole mokrenja – znak ozbiljne kompresije nerava.
Utrnulost u preponama ili zadnjici – može ukazivati na sindrom cauda equina, hitan slučaj koji zahteva operaciju.

Zanimljivo je da ako imate konstantne glavobolje, možda treba da obratite pažnju na vaše držanje. Glavobolja je najčešće uzrokovana nepravilnim držanjem tela. Kada radimo za kompjuterom, telo naginjemo napred. To može da dovede do pritiska, poremećaja cirkulacije i preopterećenja vratnih i potiljnih mišića. Pritisak takođe može da se izrazi i kao vrtoglavica. Promena položaja tela i istezanje mogu da pomognu u ublažavanju simptoma.

Ako ste zabrinuti zbog bola u leđima, obratite se stručnjaku što pre, prenosi "Utswmed".