15.10.2024.

14:31

Foto: Tanjug

Nauka

Potraga za životom van Zemlje: NASA lansirala svemirsku letelicu ka Jupiterovom satelitu Evropa

Letelica je poletela trebalo bi da poleti sa kosmodroma Kenedi na Floridi danas u 12.06 sati po lokalnom vremenu (18.06 po centralnoevropskom vremenu), nakon što je prvobitni plan otkazan zbog uragana Milton, prenosi AP.

Ukoliko ne iskrsnu dodatni problemi, letelica teška šest tona, najveća koju je NASA ikada izgradila za planetarnu misiju, proći će pored Marsa i vratiti se u orbitu Zemlje pre nego što se katapultira ka Jupiteru i preleti više od tri milijarde kilometara dok 2030. godine ne bude stigla na svoje odredište.

Informer

"Europa Clipper" nosi devet instrumenata i jedan gravitacioni eksperiment. Cilj je ispitivanje okena ispod debelog sloja leda na Evropi. Veruje se da ovaj satelit ima dvostruko više vode u tečnom stanju od Zemlje.

- Instrumenti će raditi zajedno da odgovoren na naša najvažnija pitanja o Evropi. Saznaćemo kako ona funkcioniše, kakvo je njeno jezgro i šta je ispod okeana - rekao je Robert Papalardo, naučnik koji vodi misiju iz Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, preneo je CNN.

Iako cilj ove misije, vredne pet milijardi dolara, nije direktna potraga za oblikom života na hladnom Jupiterovom mesecu, instrumenti sonde će pregledati površinu satelita Evropa u potrazi za tragovima organskih jedinjenja i detektovaće gasove koji se oslobađaju, kako bi procenili da li je Jupiterov satelit pogodan za život.