10.03.2015.

17:16

Foto:

Planeta

GRADONAČELNIK ILI ROBIJAŠ? Bandić ponovo ide u istražni zatvor!

Tužilac Uskoka Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je istražni sudija prihvatio predlog i Bandiću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao uticati na svedoke ali i ponoviti nedelo.

Sudija je doneo odluku i o naplati kaucije od 15 miliona kuna (oko 2 miliona evra) što će, ako ova presuda postane pravosnažna, biti uplaćeno u državni budžet.

Što se tiče odluke vanraspravnog veća koje je u međuvremenu objavilo da je prihvatilo raniji zahtev Bandićeve odbrane i omogućilo mu ponovno obavljanje gradonačelničke dužnosti, Krizman je kazala da ona više nije relevantna. 

- Istražni zatvor ponovo mu je određen, a ukinute su i mere opreza koje su ranije bile zamena za boravak u zatvoru - dodala je ona.

Gradonačelnik Zagreba ponovo se našao na sudu po zahtevu Uskoka da bude vraćen u istražni zatvor u Remetincu i da plati kauciju zbog sumnje da je svedoke podsticao na davanje lažnog iskaza, ali i da je falsifikovao službene isprave.

Najavio ostavku

Nedavno su hrvatski mediji objavili da Bandić namerava da podnese ostavku na funkciju gradonačelnika Zagreba i tako izdejstvuje prevremene izbore na kojima bi učetvovao sa svojom strankom koja je u procesu formiranja.

Neposredno pre toga, vanraspravno veće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtev Bandićeve odbrane i omogućilo mu ponovno obavljanje gradonačelničke dužnosti.

- Veće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mera opreza, da mere opreza predstavljaju uskraćivanje prava na ličnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o funkciji na koju je on izabran voljom građana - objavljeno je danas na internet strani Županijskog suda, pola sata pošto je on došao zbog ročišta na kojem se odlučivalo o novom zahtevu Uskoka.

Državno tužilaštvo je takođe na svojoj internet strani objavilo da se osnovano sumnja da je Bandić od decembra 2014. do februara 2015. godine od svedoka ispitanog u Uskoku u krivičnom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih osoba vodi istraga, u dva navrata zatražio da promeni iskaz kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Ujedno se osnovano sumnja da je Bandić tokom decembra 2014. i januara 2015. godine, kao osnivač i predsednik Zagrebačke fondacije za pomoć osobama obolelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i potpisao antidatirani dokument.

Tanjug

U njemu je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane fondaciji skladište na adresama na kojima su i pronađene tokom pretraga, iako je znao da umetnine nisu donirane fondaciji i da su njegova imovina.

Takav falsifikovani dokument je sačinio da bi u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske neistinito prikazao da umetnine nisu njegovo vlasništvo i da time oteža postupak dokazivanja i oduzimanja imovinske koristi ostvarene krivičnim delom.

Uskok konstatuje da je osumnjičeni postupio protivno uslovima rešenja o kauciji i obećanju da neće ometati krivični postupak uticajem na svedoke i da neće ponoviti krivično delo, pa Županijskom sudu u Zagrebu predlaže određivanje istražnog zatvora i naplatu kaucije od 15 miliona kuna (blizu dva miliona evra).

Tanjug

Kako podseća agencija Hina, Bandić se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsedničkoj kampanji za izbore 2010. oštetio i državni buddžet.

Ukupnu štetu Tužilaštvo procenjuje na oko 20 miliona kuna (2,6 miliona evra).

Protiv Bandića je sredinom februara podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje saoptuženika pogodovao udruženju "U ime obitelji" kojem je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno pribavio nezakonitu korist od najmanje 308 hiljada kuna (40.000 evra).

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. novembra pošto je uplatio kauciju od dva miliona evra i obećao da neće uticati na svedoke i obavljati svoju dužnost tokom istrage u aferi Agram.

 

Tagovi: