19.08.2015.

23:08

Foto:

Planeta

USTAŠTVO NA VAGI Hrvatski ministar uprave o mogućem vraćanju ćirilice!

Bauka navodi da će Ministarstvo uprave razmotriti mogućnost neposredne primene Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru, prenosi Jutarnji list izjavu ministra.

- Razmotrićemo mogućnost da, u skladu sa stavom 24. Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, država, odnosno ministar uprave naloži neposrednu primenu zakona u onoj meri i obimu za koji bi donosilac odluke smatrao da odgovara stvarnom stanju u Vukovaru, vodeći računa o pravima srpske nacionalne manjine i osećajima većinskog hrvatskog naroda koji proizlaze iz činjenice agresije 90-ih godina", rekao je Bauk novinarima.

Upitan da li bi direktna primena zakona bila protivna odluci kojom je Ustavni sud prošle godine onemogućio raspisivanje referenduma "o ćirilici", a u kojoj se zabranjuje primena dvojezičnosti u Vukovaru prisilnim merama do stupanja na snagu zakonskih izmena koje bi trebalo da omoguće raspuštanje predstavničkih tela koja opstruiraju dvojezičnost, Bauk je rekao da je o tome i sam razmišljao.

- Sasvim je sigurno da nećemo preći granicu koju je postavio Ustavni sud, a koja govori o prisilnim merama, što znači da će biti neprisilne mere. I drugo, stupanje na snagu pojedinih odredbi te odluke može biti usklađeno sa stupanjem na snagu izmena Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, do kada vredi mera koju je izrekao Ustavni sud, tako da ćemo o tome apsolutno voditi računa- precizirao je Bauk.

Gradsko veće Vukovara izglasalo je u ponedeljak izmene gradskog Statuta koji više ne predviđa postojanje dvojezičnih tabli, odnosno ćirilično pismo, na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u tom gradu. 
 

Tagovi: