18.12.2015.

15:06

Foto:

Planeta

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Kosovo nećemo priznati, barem ne u dogledno vreme!

- Ne verujem da ćemo priznati Kosovo u dogledno vreme - rekao je Bakir Izetbegović i objasnio da je to i prognoza ministra spoljnih poslova BiH Ivana Crnadaka, jer, kako je rekao, "imamo snažan otpor političara iz RS-a pa i od člana Predsedništva gospodina (Mladena) Ivanića".

Bez Ivanića, podsetio je Izetbegović, to nije moguće uraditi.

- Što se tiče bezviznog režima mi ga nemamo ni sa nekim zemljama koje smo priznali pre 20 godina i koje su priznale nas. Nećemo moći uraditi stvar s bezviznim režimom, ali možemo jako olakšati izdavanje viza. One mogu biti izdavane i u Skoplju i u Beogradu i na tome se radi, da se ta procedura olakša i pojednostavi tako da se ostvari intenzivna komunikacija jer u ovom času trpi i naša i njihova privreda zbog te usporene komunkacije - rekao je Izetbegović.

Iako su odnosi između BiH i Srbije sve bolji, Izetbegović je naveo da je u proteklom periodu bilo određenih kriza, koje su uspešno prevaziđene.

- Jedna teška kriza je bila u vremenu incidenta koji se desio u Srebrenici, ali smo je prevazilazili. Mislim da smo je u velikoj meri prevazišli. Nakon toga je gospodin Vučić dolazio par puta u BiH, poslednji put u Srebrenicu. Očigledno imamo želju srpske strane da se odnosi popravljaju. Mi ćemo odgovoriti tako. Naravno još uvek je to sve većinom na nivou reči, ali u jednoj od božjih knjiga stoji 'prvo beše reč'. Svemu prethodi dobra ili loša reč. Ovaj put su to dobre reči i mislim da će ih pratiti dobri i pozivni procesi“ - kazao je Izetbegović za agenciju Anadolija. Zajednički projekti zemalja regiona poput Jadransko-jonskog autoputa su vrlo realna stvar, smatra Izetbegović.

- Ne može ovaj deo Evrope ni postati delom uređenog sistema sa ovakvom infrastrukturom. Dakle, gradiće se aerodromi, energetski objekti, gradiće se železnice, luke, autoputevi, sistem brzih puteva, i to će da podigne građevinsku operativu i u njoj zaposli stotine hiljada ljudi u građevinskoj operativi, a ona za sobom povlači skoro stotinu drugih grana industrije“ - pojasnio je Izetbegović.

Tagovi: