11.02.2016.

22:20

Foto:

Planeta

POBESNELI UVREĐENI TURCI: Urednik makedonske TV rekao političaru Zaevu da "laže k'o Turčin"

- Sa žaljenjem smo primili ovaj nedolični izraz upućen Republici Turskoj i turskoj zajednici, koja je prva priznala Republiku Makedoniju pod njenim ustavnim imenom - navela je turska ambasada povodom intervjua koji je emitovan sinoć u centralnom dnevniku TV Sitel.

U reakciji piše i da je Dragan Pavlović Latas i pored toga što se izvinio turskom narodu i državi, daleko od toga da nadoknadi štetu nanetu tako nedoličnim stavom. Ambasada je zatražila od Sitela da "postupi u skladu sa objektivnim novinarstvom" i "preduzme odgovarajuće mere".

Zbog Latasove izjave danas su pred Vladom i Sitelom protestovali i makedonski građani turske nacionalnosti.

Prvi put nakon nekoliko godina, gost u dnevniku Sitela sinoć je bio lider najveće opozicione stranke SDSM Zoran Zaev, ali ga je glavni i odgovorni urednik, koji je vodio intervju, vređao i ponižavao.

Odmah nakon intervjua na Tviteru su reagovali i ambasadori EU i SAD u Makedoniji, Aivo Orav i Džes Bejli.

Brojni novinari i novinarska udruženja su ocenili da je Pavlović vodio intervju izvan novinarskih standarda i da je koristio govor mržnje i uvrede.

"Umesto intervjua u kojem će publika videti različita gledišta i mišljenja i biti u mogućnosti da slobodno formira svoj stav, gledaoci su videli neprimerni način komunikacije, kavge i uvrede", ocenila je Agencija za audio i audio-vizuelne medijske usluge.

Agencija je pozvala Savet za etiku u medijima i novinarska udruženja da preduzmu mere koje im stoje na raspolaganju.

Intervju je danas glavna tema u makedonskim medijima i javnosti. Televizija Sitel važi za televiziju blisku vladajućoj stranci VMRO-DPMNE, a predsednik SDSM-a Zoran Zaev, kako se ocenjuje, pozvan je na intervju da bi se prikazalo da je ta televizija objektivna i da ustupa jednaku minutažu i vlasti i opoziciji.

Tagovi: