11.04.2016.

21:06

Foto:

Planeta

(VIDEO) EVO KAKO NEMCI VIDE HRVATSKU: Sve objasnili u filmu "Močvara najcrnjeg fašizma"

Reč je o dokumentarnom filmu "“Rechts, zwo, drei - driftet Europa ab"” (Desno, dva, tri - kamo će otplutati Evropa?) naslovljenom po pionirskoj koračnici iz perioda komununističke istočne Nemačke (DDR).

Glavni fokus filma je Nemačka, ali su za Arte ekipu najjeziviji i vizuelno najživopisniji primer desnog ekstremizma u današnjoj Evropi - oni hrvatski. Hrvatskoj je, piše ovaj zagrebački dnevnik, posvećena cela poslednja trećina filma koje je vizuelno najšokantnija i dramaturški udarna.

Hrvatska je u filmu predstavljena kao turistički raj za brojne Evropljane, ali - kako navodi jedna hrvatska sagovornica, inače, turistički vodič - “to je fasada, predstava”. Kamere Arte TV potom prikazuju okolinu Jasenovca i brojne ratne ruševine išarane ustaškim znakom U, a priča se nastavlja "u srcu tame hrvatskog nacionalizma".

- Prikazuje se Milanovićeva prošlogodišnja vojna parada, potom fešta u Kninu, dernek u Čavoglavama- piše list, dodajući da se čini da nemački dokumentaristi nisu imali previše problema da pronađu “provokatore” koji bi “naružili” Hrvatsku.

- Prikazuju pijanu ekipu u šatoru koja u delirijumu peva ustaške pesme. Snimaju curu s ustaškom kapom koja uz harmoniku pleše na ulici. Brojni i euforični dobrovoljci jedva čekaju da pred Arteovim kamerama salutiraju fašističkim pozdravom - navodi se dalje.

Tagovi: