27.07.2016.

15:13

Foto:

Planeta

USTAŠE DIVLJALE U SRBU! Blokirale put i urlale: Za dom Spremni!


Hina je javila da je petnaestak žena, na primer, u više navrata prekidala govor bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića pevanjem domoljubnih pesama.

Uprkos šestomesečnoj zabrani u Srbu se danas pojavio i lider A-HSP Dražen Keleminec i održao govor na razglasu i tom prilikom ovaj skup nazvao "balom vampira", a potom pozvao na skandiranje "Za dom spremni".

- Niko mi ne može zabraniti pozdrav Bog i Hrvati i ''Za dom spremni''! Niko mi ne može zabraniti barjak sa belim poljem, koji je hrvatski barjak - poručio je na protestu pravaša i njihovih pristalica u Srbu, tokom obeležavanja godišnjice antifašističkog ustanka.

Keleminec je, kako je prenela N1 TV, zahvalio Ivici Pandži, braniteljima iz Rijeke i Zadra, pripadnicima splitskog HOS-a i svim, kako je rekao, domobranima koji su u Srbu danas. 

Jesam Hrvat, nisam ustaša!

Nikola Budija je kritikovao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović zato što je izbacila Titovu bistu sa Pantavčaka po dolasku na tu funkciju.

- Ja sam Hrvat al nisam ustaša, nego Titov borac - rekao je Budija.

Po završetku Keleminecovog obraćanja prisutni su skandirali: "Koljači, ubice, zločinci!" 

Kelemnac je rekao da Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci treba zabraniti održavanje skupova, kao i da u Srbu ima 60 Hrvata, "koji su građani drugog reda" i to zbog načelnika, koji se zbog maltretiranja obratio državnom vrhu.

Naveo je da Milorad Pupovac održava svoj "bal vampira ispred četničkog spomenika" i da je "tu počela agresija na Domovinski rat".

- Ne bojim se ničega osim Boga! S tim pozdravom sam išao u rat za demokratsku Hrvatsku. Za dom - spremni! - kazao je Keleminec, što su prihvatili i učesnici protesta okupljeni oko njega.

Novinari su pitali policiju hoće li uzvici "Za dom spremni" biti sankcionirani, a glasnogovornik Policijske uprave zadraske Elis Žodan kazao je za N1 da će policija podneti prijave za svako kršenje zakona, ali da neće hapsiti na samom mestu događaja.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac je poručio onima kojima je, kako je rekao, današnji dan kontroverzan da pročitaju tekst Slavka Goldštajna o ustanku u Srbu.

- Mi ne spadamo medu ekstreme, mi želimo normalan život - rekao je Pupovac.

Inače, policija je od jutra temeljno kontrolisala automobile na ulazu u Srb da se ne bi dogodilo da neko unese neki nepoželjni predmet.

Predstavnici A-HSP su u jednom trenutku blokirali magistralu na potezu od Knina ka Srbu i čitali Oče naš.

Iako ranije planirano okupljanje predstavnika A-HSP nije održano, predstavnik SNV-a je prigovorio policiji da nije na adekvatan način obezbedila uredno prijavljeno javno okupljanje.

S druge strane Vladimir Kinđerski je u ime pravaša optužio policiju da nije propustila ka Srbu protestante koji su na sebi imali majice HOS-a, pa su oni blokirali saobraćaj, što je potrajalo oko sat vremena.

Ulazak u Srb im je omogućen nakon što su majice preobukli naopako da se ne vidi natpis.

General hrvatske vojske i saborski zastupnik Željko Glasnović grubo je napao predsednika Antifašističke lige Zorana Pusića rekavši mu da je "moralna nakaza", da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča velikosrpsko-četničko-imperijalističku agresiju, a svojim delovanjem brani da do hrvatskog naroda dođe istina. Takođeje rekao da je zbog te velikosrpske politike na ovim prostorima od 1912. do 1990-ih godina ubijeno 500.000 ljudi.

Obeležavanja Dana ustanka u Srbu je počelo sa dvadesetak minuta zakašnjenja polaganjem venaca na spomen obeležje. 

Obeležavanju je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj, predsednik SNV-a Milorad Pupovac i bivši hrvatski predsednik Mesić.

Obeležavanje je počelo recitacijama pesama o Titu i partizanima.

 

Tagovi: