17.12.2016.

13:43

Foto:

Planeta

(VIDEO) USTAŠE OPET MARŠIRAJU ZAGREBOM! Protest ispred prostorija Srpskog narodnog veća zbog uklanjanja spomen ploče "Za dom spremni"

portalnovosti.com



Protest je održan zbog zaključka odbora hrvatskog Sabora o uklanjanju spomen ploče za poginule pripadnike HOS-a, na kojoj je pisalo "Za dom spremni", nedavno postavljene u Jasenovcu, preneo je Jutarnji.hr. 

Među okupljenima su bili Dražen Keleminec iz Autohtone hrvatske stranke prava, te glumac Božidar Alic, koji su tražili da se predsedniku SNV i potpredsedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu ukine imunitet.

Okupljeni su uzvikivali pozdrav sa natpisa na pomenutoj ploči, a neki su nosili i ambleme sa tim natpisom. 

Jutarnji navodi da je povremeno na skupu dolazilo do koškanja, ali je policija odmah reagovala i tako sprečila veće incidente.
 

Nekoliko mladih učesnika odvedeno je u policijsku stanicu na razgovor, jer su poznati policiji po ranijim incidentima, ali su i oni brzo pušteni.

Skup je završen pozdravom "Za dom spremni", nakon koga je ostatak okupljenih odgovarao: "Spremni"! 

Zbog skupa je saobraćaj kratko bio blokiran, 
 

Uhapšeno pet demostranata zbog ustaškog pozdrava

Najmanje pet demonstranata uhapšeno je danas ispred sedišta Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, a među njima je i čelnik Autohtone Hrvatske stranke prava (AHSP) Dražen Keleminac, koji je prethodno ispred prostorija Srpskog narodnog veća u centru Zagreba s okupljenima uzvikivao ustaški poklič "za dom spremni".
Hrvatski portal index.hr navodi da je Keleminec uhapšen nakon uzvikivanja ustaškog pozdrava. Ostali su privedeni zbog vređanja policajaca, a jedan od njih je tokom guranja sa policajcima izvukao šravciger, pa je priveden zbog napada na službeno lice.
"Jutarnji" navodi da je povremeno na skupu dolazilo do koškanja, ali je policija odmah reagovala i tako sprečila veće incidente.
 

Pupovac je u međuvrenu, inače, izrazio očekivanje da će kampanja Autohtone hrvatske stranke prava biti zaustavljena.

On je poručio da je krajnje vreme da se sigurnost i mir garantuju antifašistima i borcima za dostojanstvo žrtava u Jasenovcu.

Takođe je potvrdio da je SNV informisao nadležne u Hrvatskoj o pretnjama Autohtone hrvatske stranke prava.

Tagovi: