21.12.2016.

23:42

Foto:

Planeta

PALE MASKE: Vatikanu smeta saradnja Srba i Hrvata u Bosni!

Prema izvrorima tog lista iz HDZ, Čović će teško moci da se odupre uticaju koji Vatikan ima na celokupnu hrvatsku politiku, pa tako i na postupke politickih predstavnika Hrvata u BiH.

Da je vrh Katoličke crkve u BiH nezadovoljan bliskim, pa čak i prijateljskim odnosima celnika HDZ BiH sa politickim rukovodstvom RS najbolje pokazuju poslednje izjave kardinala Vinka Puljića i generalnog sekretara Biskupske konferencije u BiH Ive Tomaševica, koji Čoviću zameraju “snishodljivost” prema vlastima u Banjaluci, navodi "EuroBlic".

Tomašević u autorskom tekstu za "Slobodnu Dalmaciju" piše da nemali broj najviših hrvatskih predstavnika vlasti u BiH u medijima samo usput pominje bosansku Posavinu, a retko i druge krajeve RS u kojima su ucinjene tolike nepravde i u kojima su i danas oduzeta brojna prava preostalim Hrvatima. 

- Kao da su nastojali da svim silama skrenu pažnju s onih koji su temeljni uzrocnici rata i najveća prepreka ispravljanju nepravdi. Formiranjem trećeg entiteta od FBiH, jer pomenuta linija hrvatske politike u BiH i ne govori o RS, nepravda ne bi bila ispravljena nego dodatno legalizovana-napisao jeTomaševic.

Politicki analiticar Pejo Gašparević smatra da će Dragan Čović “ispoštovati stav Katoličke crkve”.

Gašparević navodi da je praksa pokazala da hrvatski političari slede stavove Vatikana i da je siguran da će tako biti i u ovom slučaju.

Član Predsedništva SNSD Staša Košarac za “EuroBlic” kaže da ne postoji varijanta po kojoj bi eventualna ustavna prekompozicija BiH mogla da naruši teritorijalni integritet RS.

"Poštujem i podržavam pravo Hrvata da se izbore za ravnopravnost, ali to ni na koji način ne sme da zadire u prava Srba", kaže Košarac.
 

Tagovi: