24.03.2017.

23:49

Foto:

Planeta

GUŽVA U BUGARSKOJ: Nacionalisti blokirali granične prelaze prema Turskoj!

Protesti označavaju novu eskalaciju odnosa između Bugarske koja je članica EU i susedne Turske zbog otvorene podrške Turske novoj partiji koja predstavlja tursku manjinu u Bugarskoj.

Oko 50 demonstranata okupilo se kod sela Kapetan Andrejevo i mahalo plakatima na kojima je pisalo "Bugarska iznad svega!" i "Ne Turskom mešanju!" dok su putem zvučnika emitovane patriotske pesme. 

- Ostaćemo ovde dan i noć da očuvamo suverenitet naše domovine- rekao je organizator protesta Valeri Simeonov. 

U Bugarskoj živi 700.000 pripadnika muslimanske manjine, od kojih većina Turaka, dok najmanje 200.000 Turaka sa bugarskim pasošima živi u Turskoj. 

Oni su tradicionalno glasali za centralni Pokret za prava i slobode, ali je ta partija postala veoma kritična prema Turskoj i njenom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. 

Kako prenosi agencija, zvanična Sofija se požalila na mešanje Turske i u jučerašnjem ljutitom obraćanju, Erdogan je optužio Bugarsku da "stvara ogroman pritisak" na Turke u državi pred glasanje. 

Između 60.000 i 90.000 državljana Bugarske u Turskoj regularno glasa na izborima u Bugarskoj, ali je po novim pravilima smanjen broj birališta u Turskoj sa 100 na 35.

Tagovi: