18.05.2017.

08:29

Foto:

Planeta

NEMA KRAJA KRIZE U MAKEDONIJI! Zaev možda jeste odustao od Tiranske platforme - ALI ŠIPTARI NISU!

Profesorka političkih nauka u Skoplju Biljana Vankovska kaže za RTS da su veliki izazovi pred novom vlasti u Makedoniji.

- Ovo je ulazak u novu fazu krize, da li ćemo zatim izaći iz nje ostaje da se vidi - rekla je Vankovska za RTS.

Navela je da se zna šta je Zaev garantovao, kao i da je javnost imala uvida u kopiju tog dopisa.

- On je u ime svojih koalicionih partnera izjavio da će štititi državne interese, unitarnost itd... To je sve nešto veoma čudno u najmanju ruku, zato što sa pečatom jedne stranke garantuje se nešto što se podrazumeva. Svi oni koji vrše javne funkcije ustvari polažu zakletvu i naravno da se očekuje da rade u skladu sa Ustavom - ukazala je Vankovska, koja smatra da je to "jedan mali cirkus, koji je stvorila ova politička situacija".

Kada je reč o "tiranskoj platformi", naglašava da niko ne zna šta je sa njom.

- Šta je sa tiranskom platformom - to niko ne zna, zato što je odmah danas nakon izjave Zaeva da već ulazi u fazu formiranja vlade došla poruka od njegovih koalicionih partnera da oni očekuju da se on pridržava svega onoga što su i oni kao stranke obećali svojim glasačima - objasnila je Vankovska.

Prema njenom mišljenju, sada predstoji period u kome ćemo videti pregovore između vladajućih stranaka.

- To neće biti laka pozicija za Zaeva, zato što je on lider možda najveće stranke u toj koaliciji. Međutim biće uvek zavisan od ove tri stranke koje će se nadmetati sa svojim zahtevima i to očito da su ti zahtevi etnički - ističe Vankovska.

Tvrdi da sada možda jeste mirnija politička situacija u Makedoniji, zato što sada VMRO prihvata poraz i već počinje da se ponaša kao opoziciona stranka.

- Međutim, ne treba zaboraviti da su lokalni izbori već zakazani za oktobar i ovo će biti kampanja od nekoliko meseci, gde će se fokus sada jednostavno preseliti sa centralnog nivoa na lokalni nivo i VMRO se tamo neće tako lako predati kao što neki očekuju - zaključila je Vankovska.

Tagovi: