27.06.2017.

23:54

Foto:

Planeta

KONAČNI REZULTATI IZBORA U ALBANIJI: Socijalisti Edija Rame osvojili većinu u parlamentu!

Centralna izborna komisija saopštila je da su prebrojani svi glasovi, kao i da je Socijalistička partija Edi Rame osvojila 74 od ukupno 140 mesta u parlamentu, prenosi AP.

- Ovaj rezultat približava nas pristupnim pregovorima sa EU, za koje očekujemo da počnu do kraja godine- rekao je Rama pristalicama Socijalističke partije koji su se okupili na Skenderbegovom trgu u Tirani.

Opoziciona Demokratska stranka Ljuljzima Baše osvojila je 29 odsto glasova, odnosno 43 mesta u parlamentu, dok je Socijalistički pokret za integraciju osvojio 19 mesta.

Prethodna albanska vlada bila je koalicija Socijalističke stranke i Socijalističkog pokreta za integraciju, što je često Rami stvaralo probleme.

Izlaznost na izborima održanim u nedelju bila je 46,7 odsto, što je za sedam procenata manje nego 2013. godine.

Međunarodni posmatrači, koji su nadgledali izbore, pozdravili su mirnu kampanju i izbore, ali su primetili da se aktuelne političke borbe negativno odražavaju na demokratiju ove nekadašnje komunisticke zemlje.

Američka ambasada u Tirani saopštila je da incidenti "nisu bili toliko rašireni da bi promenuli ukupni rezultat izbora".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvali su danas novi kabinet da nastavi reformske procese.

"Nastavak pravosudne reforme i borba protiv trgovine narkoticima biće od posebne važnosti", navodi se u njihovom saopštenju.

EDI RAMA POBEDNIK IZBORA: Prema izlaznim anketama Socijalistička partija osvojila od 45 do 49 odsto glasova!
 

Tagovi: