17.07.2017.

19:33

Foto:

Planeta

(VIDEO) PAKAO SE IZLIO NA ZEMLJU: Stotine požara gori u regionu, NASA snimila požar u Hrvatskoj!

Prema dosadašnjim podacima, u Hrvatskoj su proteklih dana izgorele hiljade hektara šume i šikare, a u dalmatinskim mestima požari su zahvatili i naseljena mesta. Izgorelo je nekoliko kuća, a jedan stanovnik Sitnog Donjeg je preminuo. 

Požari koji haraju dalmatinskom obalom mogu se videti i iz svemira.  NASA-ini MODIS sateliti Aqua i Terra snimili su požar kraj Šestanovca. 

(VIDEO) GORI DALMACIJA, HERCEGOVINA I CRNA GORA: Jadransko primorje nestaje u stravičnoj vatrenoj stihiji!

Snimke napravljene juče s udaljenosti od 705 kilometar, NASA je objavila na svojim stranicama.

Osim u Šestanovcima, vatra gori u Merčepu, Vukušiću i Ribičiću, a veliki je požar buknuo i na Brodarici kod Šibenika. 

Gusti dim viorio se u popodnevnim satima i iz centra Splita.

- Obećali su da će doći jedan kanader. Problem je sa vjtrom. U Tugarama, gde se nalazim, trenutno ne duva, ali duva na moru i vrhovima koje treba gasiti. Dolazi nam i 12 cisterni iz unutrašnjosti, sinoć su pozvane i snage iz Dubrovnika i Like, no trenutno u Splitsko-dalmatinskoj županiji gori na 10 mesta. U Tugarama smo odbranili kuće- kazao je za portal Index.hr Ante Sanader, predsednik Vatrogasne zajednice.

Požar je buknuo i u Bogomolju na Hvaru, gde gori gusta borova šuma, pa su i tamo upućeni kanaderi. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva sa tog ostrva.

Tanjug/AP

 

Gori i u Bosni, vatrogasci traže pomoć
 

U Bosni i Hercegovini izuzetno je teeška situacija na požarištima kod LJubinja, pa vatrogasci traže pomoć.

Vatra se spustila kod sela Obziri i lokaliteta Ražani Do sve do magistralnog puta M-6 i ugrožava saobraćaj. Vatrogasci čekaju helikopter Oružanih snaga.

- Stanje je izuzetno teško na jednom delu požarišta jer je vatra došla do magistralnog puta,

"Dve stotine ljudi je na mestu događaja i bore se sa stihijom, nedostaje nam svega i dobrodošla je pomoć u svakom vidu", kazao je za Klix.ba načelnik Opštine Ljubinje Darko Krunić.

Tanjug/AP

Gori na Luštici, gde je, kako su javili crnogorski mediji, situacija alarmantna.

- Mi smo zaista smatrali da treba još jednom da uputimo apel državi Crnoj Gori da se uputi pomoć iz regiona kako bi zajednički pokušali da rešimo ovaj problem- kazao je predsednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Zbog vjetra orkanske jačine nemoguće je intervenisati, kazao je Televiziji Crne Gore načelnik Službe zaštite i spasavanja Kotor, Maksim Mandić.

Tagovi: