14.08.2017.

11:50

Foto:

Planeta

SRBI SU GRAĐANI DRUGOG REDA! Lider DF Andrija Mandić traži hitnu promenu Ustava Crne Gore!

- Srbi su građani drugog reda u Crnoj Gori. Na pitanje zašto je to tako, postoje dva odgovora. Crna Gora nije država istih šansi za sve građane, a sa druge strane Srbi u Crnoj Gori imaju problema samo zato što su Srbi - kazao je Mandić, prenosi RTCG.

Mandić, naime, smatra da Ustavom ćirilično pismo treba definisati kao službeno, dok Srbi treba da budu proporcionalno zastupljeni u svim institucijama sistema u skladu s rezultatima popisa stanovništva.

On je rekao da se Srbi tretiraju kao rušilački i remetilački faktor, ne samo u Crnoj Gori, nego u regionu.

Ocenjujući da Ustav ignoriše postojanje Srba, Mandić je kazao da crnogorska vlast vodi otvorenu antisrpsku politiku.

- Pošto je naš protivnik veoma opasan, ima snažnu međunarodnu podršku za antisrpsku politiku koju vodi, bolje se snalazi u zamagljenim i poludefinisanim odnosima nacionalnih zajednica, neophodno je da i ubuduće istupimo sa jasnom srpskom nacionalnom politikom u Crnoj Gori - naveo je Mandić.

Zato Srbi u toj državi, smatra Mandić, treba uporno da traže da se obezbedi nacionalna ravnopravnost koja se mora garantovati novim ustavnim i zakonskim mehanizmima, kakvi postoje u višenacionalnim državama sa sličnom nacionalnom strukturom.

Mandić je rekao i da crnogorska vlast preko afere "državni udar" vodi politički rat protiv predstavnika Fronta, u kome ima i crnogorskih stranaka, poput PzP-a.

Tagovi: