27.12.2017.

16:42

Foto:

Planeta

ZA NE POVEROVATI! USTAŠU TERETE ZA MASAKR SRBA! Komandir policije na smrt premlaćivao zarobljene civile i tražio im novac da ih ne ubije!

Islamović (57) je rođen u Slavonskom Brodu i državljanin je i Hrvatske i BiH, a optužen je da je od marta do novembra 1992. godine kao komandir vojne policije 101. brigade HVO lično, ili s drugim pripadnicima jedinice, kršio međunarodno humanitarno pravo, odnosno odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila za vreme rata ili oružanog sukoba.

Prema navodima optužnice Islamović je učestvovao u protivzakonitom zatvaranju srpskih civila, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, pljačkanju i paljenju imovine srpskog stanovništva, te paljenju i uništavanju kulturnih, istorijskih i verskih spomenika na području Bosanskog Broda.

U optužnici se navodi da su srpske civile Islamović i ostali pripadnici HVO zlostavljali i premlaćivali u podrumu policijske stanice u Bosanskom Brodu, koje su korišćene kao logori za zarobljenike. 

Ubijeno je, ili je od posledica premlaćivanja umrlo više zatvorenika, a nekima od njih se gubi svaki trag i njihova tela ni do danas nisu pronađena.

Islamović je optužen i da je zatvorene Srbe ucenjivao i tražio im novac da ih ne  ubije.

Tagovi: