05.04.2018.

21:25

Foto:

Planeta

ANALIZA AMERIČKE AGENCIJE AP! U Evropi je sve više fašista, a Hrvati su na vodećem mestu!

Među Poljskom, Mađarskom, Bugarskom i Rumunijom posebno je istaknuta Hrvatska, čija je predsednica Kolinda Grabar Kitarović u martu Argentini zahvalila na tome što je posle Drugog svetskog rata bila utočište za ustaše!

Izbegli pravdu u Argentini

Kolinda je, naime, posetila Buenos Ajres 11. marta, gde je nahvalila hrvatske nacističke saveznike i ratne zločince.

- Nakon Drugog svetskog rata mnogo Hrvata je u Argentini pronašlo slobodu, usled čega su mogli da svedoče o svom patriotizmu i ističu opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine - navela je Kolinda u Argentini.

Analitičari AP navode da je Hrvatska skrenula ekstremno d

Uvreda žrtava

Nisam imala nameru da veličam ustaški režim već da odbranim nacionalni identitet

Kolinda Grabar Kitarović

esno odmah nakon što se priključila EU.

- Neki zvaničnici u toj zemlji negiraju Holokaust i veličaju ustaše, koje su ubile stotine hiljada Jevreja, Srba i Roma u logorima tokom rata - navodi AP.

Ta agencija podseća da je na izjavu Grabar Kitarović reagovao i lovac na naciste Efraim Zurof iz centra Simon Vizental.

- To je strahovita uvreda žrtava ustaša - prenela je američka agencija Zurofove reči.

Nacionalni interesi

Nakon što se digla prašina, hrvatska predsednica je navela da nije imala nameru da veliča ustaški režim, već da odbrani nacionalni identitet.

- Upravo to rade i druge zemlje. Mađarska i njen lider Viktor Orban ne žele migrante, u Bugarskoj zvaničnici izvode naci pozdrav, maltretiraju manjine i proteruju izbeglice, a Poljska organizuje ultradesničarske skupove i tvrdi da su Jevreji sami krivi za svoje uništenje. Uprkos svemu tome, zvaničnici tih zemalja tvrde da nisu fašisti, već da samo brinu o nacionalnim interesima zemlje - piše AP.

Tagovi: