09.10.2018.

18:10

Foto:

Planeta

IZBOR KOMŠIĆA "POSLEDNJI EKSER U POSMRTNI KOVČEG BIH": Sarajevu preti do sada najveća politička kriza!

Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić biće novi, poneko i stari, članovi kolektivnog šefa države. 

Izbor člana Predsedništva iz reda hrvatskog naroda bio je, za razliku od kandidata SNSD-a i SDA BiH, Dodika i Džaferovića, kojima su analize i istraživanja javnog mnjenja davali najveće šanse za uspeh, politička nepoznanica broj jedan.

Nepoznanicu su sačinjavali lider HDZ BiH Dragan Čović, koga podržava ubedljiva većina bosanskohercegovačkih Hrvata, i Željko Komšić iz Demokratske fronte, koji je već bio u Predsedništvu, u dva mandata - 2006-2010 i 2010-2014. godine.

Pobedu je odneo Komšić, na glasovima najbrojnijeg naroda u BiH, Bošnjaka, a osvojio je znatno manje glasova među Hrvatima u BiH, zahvaljujući sistemu glasanja na nivou Federacije BiH, koji predviđa da svaki građanin iz tog, većeg entiteta Bosne i Hercegovine, glasa za dva člana Predsedništva. 

Tako Bošnjaci, kojih je gotovo četiri puta više, imaju mogućnost da izaberu "svog" Hrvata, praktično ne mareći za raspoloženje birača najmanjeg konstitutivnog naroda BiH. 

DODIK O AMBASADORKI SAD U BiH: Krivo joj je što su njeni puleni izgubili - DAĆU JOJ ZA UTEHU DA CEO ŽIVOT BROJI GLASOVE!

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića to nije samo realnost, već gruba manipulacija:

- Formalno gledano, ispoštovana je legalnost proizašla iz Dejtona, ali i te kako to sve nema legalitet. Jer, unutar Federacije BiH nije definisano na koji način bi se razvrstali bošnjački, a na koji način hrvatski glasovi - kaže Anđelković. 

Bošnjački korpus zapravo sad ima dva predstavnika u Predsedništvu, a Hrvati nijednog, kaže Anđelković. 

To će, uveren je, izazvati ozbiljne političke sukobe i tenzije, kao i probleme i dugotrajnu krizu u formiranju organa vlasti, od kantonalnih do federalnih. 

TRAŽE OSTAVKU GOVEDARICE! Opozicija u RS nezadovoljna izbornim rezultatima svog kandidata!

- Iako je Komšić ''proguran'' u Predsedništvo, HDZ BiH Dragana Čovića je dobio ubedljivu većinu u kantonima sa hrvatskim stanovništvom, a bez HDZ nema formiranja vlasti na nivou Federacije - objašnjava Anđelković. 

Informer

On ističe da će, i kada je reč o nivou državne zajednice BiH, zbog toga biti velikih problema, ali i da će to otvoriti izvestan prostor Republici Srpskoj. 

- Republika Srpska ima mogućnost da prelomi, Milorad Dodik sad ima ključeve formiranja vlasti na nivou državne zajednice i to je jedna jako dobra pozicija - smatra Anđelković. 

Sam Dodik ocenjuje da je izbor Komšića greška Bošnjaka i bošnjačke političke elite i da to nisu smeli da urade, imajući u vidu položaj hrvatskog naroda, čija je konstitutivnost dovedena u pitanje. 

- Na taj način je poruka da Muslimani žele sada kod Hrvata, a kasnije kod Srba da kreiraju ''podobne'' Srbe i ''podobne'' Hrvate za svoje dugoročne interese centralizacije ", kazao je Dodik za RTS. 

I U "LIJEPOJ NJIHOVOJ" ZNAJU OD KOGA SVE ZAVISI! Nadaju se da će Dodik zaustaviti tužbu hrvatskog člana Predsedništva BiH protiv Hrvatske

Da je na pomolu svojevrsna politička kriza u Bosni i Hercegovini smatraju i pojedini hrvatski analitičari i mediji.

Tako portal "Direktno" ocenjuje da će Komšić svojim ponašanjem i "huškanjem protiv Hrvata i Srba" samo dati podsticaj nacionalističkim vetrovima kod svih naroda u BiH, prenosi sarajevsko "Oslobođenje". 

Mostarski politički analitičar i filozof Nino Raspudić smatra da je nametnuti izbor Komšića "poslednji ekser u posmrtni kovčeg BiH". 

Kako prenosi "Oslobođenje" on-line, on poručuje HDZ-u BiH da ne treba da ulazi u vlast i time pruži legitimitet tom, smatra, "nakaradnom sistemu", i strahuje da će biti nastavljen proces iseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

Tagovi: