Autor: Informer.rs

10.10.2018.

16:01

Foto:

Planeta

MILORAD DODIK OBIŠAO RADNIKE POVREĐENE U EKSPLOZIJI RAFINERIJE U BOSANSKOM BRODU: Oni su heroji, sprečili su mnogo veću katastrofu!

Zadovoljan je, rekao je, što su, prema nalazima ljekara, povređeni radnici dobro i istovremeno izrazio saučešće porodici poginulog radnika.

- Veoma je bilo važno da se zavrnu ventili da ne dolazi do dotoka gasa koji bi tragediju učinio većom. Oni su žrtvovali život i zavrtali ventile. Jedan od njihovih kolega je stradao i žao mi je, moje saučešće porodici, ali to govori o njihovoj samosvesti. Nisu se uspaničili, nisu pobegli. Da su to uradili, tragedija bi bila mnogo veća - rekao je Dodik novinarima u Doboju, preneli su banjalucki mediji.

On očekuje da će nakon ovog događaja mnoga preduzeća u Srpskoj povećati nivo bezbednosti, da se ne bi ugrožavali životi ljudi, kao ni materijalna dobra.

- Verujem da će se vrlo brzo utvrditi da li je havarija tehnička priča ili, ne daj bože, neka druga - rekao je Dodik i naveo da su nadležne institucije na terenu radi utvrđivanja uzroka nesreće u Rafineriji nafte Brod.

U EKSPLOZIJI RAFINERIJE U BOSANSKOM BRODU POGINULA JEDNA OSOBA, DEVET POVREĐENO


Ukazao je da je događaj u refineriji mogao da bude ekološki problem.

- Sinoć je u Banjaluku doputovala delegacija, koju predvodi pomoćnik ministra energetike Ruske Federacije, i trebalo je da oni danas, a verujem da jesu, sa predsednicom Hrvatske (Kolindom Grabar Kitarović) da razgovaraju o nekim unapređenjima. Oni su opredeljeni, a mi iz Republike Srpske smo prihvatili da gas iz Hrvatske bude doveden u rafineriju sve dok mi ne uspostavimo naš gasovod - rekao je Dodik.

On je naveo da je ostalo stvar procedura i na Hrvatskoj, te istakao da Srpska želi da radi sa hrvatskim vlastima na tom pitanju.

- Naša nadležna ministarstva učinila su sve da, u skladu sa najstrožim evropskim standardima, pristupe ekološkom sređivanju Save i sprečavanju opasnosti od Rafinerije nafte u Brodu. Na bazi toga izdata je ekološka dozvola - naveo je Dodik.

Lekar Bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju, Zoran Blagojević, rekao je da je zdravstveno stanje povređenih radnika uredno, da to potvrđuju i radiološka istraživanja, te naveo da očekuje da će pacijenti biti otpušteni najkasnije sutra.

U dobojsku bolnicu primljeno je šest pacijenata koji su povređeni u eksploziji u rafineriji u Brodu, od kojih je pet sa lakšim povredama zadržano na opservaciji, dok je jedan pušten kući.

Eksplozija u postrojenju za preradu nafte u Rafineriji u Bosanskom brodu dogodila se sinoć.

Tagovi: