10.01.2019.

12:51

Foto:

Planeta

MILO BI AMFILOHIJA U ZATVOR! Podneta krivična prijava protiv mitropolita crnogorsko-primorskog!


Mitropolit je na božićnoj Liturgiji rekao da su brojni grehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji.

Mitropolit je to rekao tokom božićne Liturgije ispred Saborne crkve Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Crnogorski pokret, koji je i ranije podnosio krivične prijave protiv mitropolita Amfilohija, smatra da je ta izjava „veleizdajnička“ i tereteći ga da u Crnoj Gori želi da uvede „sirijski scenario“.

U obrazloženju krivične prijave CP, između ostalog, stoji da Amfilohije „očito, belodano i beskrupulozno obavlja funkciju instrumenta velikosrpske politike koja ima tendenciju da uvede u Crnu Goru ’sirijski scenario‘ i dovede nas do unutrašnjih sukoba i propasti zemlje i naroda s ciljem da u neredovnim prilikama Srbija uspostavi vlast u zemlji“.

Podsetimo, crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista osudila je retoriku mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija tokom božićne liturgije u Podgorici i pozvala tužilaštvo da reaguje.

DPS je ocenila da retorika mitropolita Amfilohija "podriva multietnički i multikonfesionalni sklad" i pozvala nadležne državne organe da utvrde da li ima elemenata govora mržnje.

- Pozivamo mitropolita Amfilohija da uputi izvinjenje vernicima CPC-a i svim građanima Crne Gore zbog skarednih, primitivnih izraza tokom liturgije u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici - navodi se u saopštenju partije predsednika Mila Đukanovića. 

- Mitropolit SPC Amfilohije Radović još jednom je, i to na dan najradosnijeg hrišćanskog praznika, pokazao da njegovo politikanstvo ima primat nad osnovnim načelima hrišćanskih vrednosti - naveo je DPS. 

DPS je ocenio da je mitropolit crnogorsko-primorski zloupotrebio "po ko zna koji put svoj položaj kako bi omalovažavao vernike CPC-a, širio netrpeljivost i slao političke poruke, koje podrivaju multietnički i multikonfesionalni sklad, koji predstavlja temeljnu vrednost Crne Gore". 

Amfilohijevu izjavu oštro je osudio deo javnosti u Crnoj Gori, a ombudsman Šućko Baković ju je ocenio kao "krajnje neprihvatljivo vređanje verskih i nacionalnih osećanja". 

Odnosi između vlasti u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve poslednjih meseci su narušeni. Letos je patrijarh Irinej kazao da je položaj SPC u Crnoj Gori "gori nego u vreme okupacije Osmanlija", a da je položaj Srba "gori nego u vreme NDH". 

Podgorica je tražila izvinjenje patrijarha SPC-a, što on nije učinio, a izjave crkvenih poglavara SPC okarakterisala kao pritisak uoči donošenja novog Zakona o verskim slobodama. 

Taj zakon je u formi nacrta i predviđa da se državi vrati sva crkvena imovina koja joj je pripadala do 1920. godine, čime je posebno "pogođena" SPC koja odbija da učestvuje u pripremi tog akta oko koga je, kako navode u Vladi, postignut visok stepen saglasnosti.

Interesantno, da je odmah po reakciji Milove partije, reagovao CP i podneo krivičnu prijavu, pa će tužilaštvo biti u mogućnosti da reaguje protiv Amfilohija čime će se dodatno vršiti pritisak na SPC i pojačati teror nad Srbima u Crnoj Gori.

Tagovi: