24.01.2019.

21:01 >> 21:04

Foto:

Planeta

OD FEBRUARA - "ALBANSKA MAKEDONIJA": Talat Džaferi sahranio BJRM, A ZAEV I KOMPANIJA ĆUTE!

- Do kraja meseca bi trebalo da se organizuju službe za celokupno i kvalitetno sprovođenje odredaba Zakona o upotrebi jezika. Do sada sam vodio sednice na oba jezika bez obzira što zakon nije bio donet i nije bilo smetnje oko toga. Ali stvar je u tome što mi kao zakonodavni dom čekamo da se ispuni neophodno prema zakonskom okviru kako bi sve bilo legalno - istakao je Džaferi.

Zakon o upotrebi jezika je stupio na snagu prošle nedelje nakon što je objavljen u Službenom glasniku Makedonije, ali bez potpisa predsednika države kako nalaže Ustav.

ŠIPTARI PRODAJU SRPSKI TELEKOM - TREĆI PUT: Priština bi da OPLJAČKA NAŠU ZEMLJU, hoće li stranci učestvovati u prevari?!

Makedonska opozicija zatražila od Ustavnog suda Makedonije da preispita ovu odluku, jer, kako je navedeno, pored toga što ga nije potpisao predsednika države, on je suprotan i odredbama Ustava.

Odredba određuje da se albanski jezik, kao jezik manjine, koristi službeno kao i makedonski tamo gde Albanaca najmanje 20 odsto populacije. To nije tako redak slučaj u multietničkim državama, sličan zakon ima i Srbija, i ne predstavlja uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika ravnopravnog makedonskiom pa nije jasno kako Džaferi misli da je legalno da ga upotrebljava službeno u skupštini.

SEVERNA MAKEDONIJA VISI O KONCU: Grci odložili glasanje o ratifikaciji Prespanskog sporazuma, PETAK DAN 'D'!

ŠIPTARSKE TAKSE DONELE POBEDU SRBIJI: Vlada lažne države POSTIGLA AUTO-GOL, Tači, Haradinaj i ekipa se žestoko zeznuli!

Tagovi: