10.04.2019.

20:42

Foto:

Planeta

PRAVOSLAVNA BRAĆA: Dan Svetog Save zvanični praznik u Rumuniji

Poslanik srpske manjine u rumunskom parlamentu Slavoljub Adnađ je inicijator zakona o proglašenju praznika Svetog Save za zvanični praznik u Rumuniji.

Zakon o ustanovljenju "Dana Svetog Save" jednoglasno su podržali svi poslanici.

Tokom svečane sednice u velikoj dvorani Parlamenta, Adnađ je ukazao da je usvajanje ovog zakona važno jer se dešava u trenutku kada se obeležava 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. 

Sednici je prisustvovao i vladika temišvarski Lukijan i protojerej-stavofor Marinko Markov, arhijerejski zamenik, koji su u saopštenju naveli da je ovo još jedan dokaz da su naša zajednica i crkva poštovane u rumunskom društvu, objavio je temišvarski nedeljnik "Naša reč", u izdanju Saveza Srba u Rumuniji.

Zakon predviđa da Dan Svetog Save mogu organizovati centralne i lokalne vlasti, institucije pod njihovom podređenošću ili koordinacijom, zatim civilna društva i fizička i pravna lica, organizovanjem i/ili učešćem u programima i kulturnim, obrazovnim, umetničkim, društvenim ili naučnim manifestacijama posvećenim promociji srpske manjine u Rumuniji, koja nastanjuje zapadni deo zemlje i prema zadnjem popisu broji 18.500 pripadnika. 

 

Tagovi: