20.05.2019.

18:26

Foto:

Planeta

AMERIKA SPREMA HRVATE ZA RAT: Vašington im šalje 60 oklopnih "bredlija", kao odgovor na TENKOVE I ORUŽJE IZ RUSIJE ZA SRBIJU!

Amerikanci nastavljaju da sprovode najstrašniju antisrpsku politiku na Balkanu. Vašington, kako pišu mediji u Zagrebu, planira da Hrvatima isporuči oklopna borbena vozila tipa 'bredli', što je direktna pretnja Srbima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Stroga vojna tajna

SAD i Hrvatska završavaju pregovore o isporuci američkih oklopnih borbenih guseničara, a plan je da Amerika Hrvatskoj pošalje najmanje 60 ovih vozila, dok neki govore o čak stotinu oklopnjaka! Stručnjaci tvrde da je ovo odgovor Stejt departmenta na ruske tenkove i oklopna vozila koje Srbija dobija u sklopu vojnotehničke saradnje sa Rusijom!

Informer

Amerikanci nam neće braniti da uzmemo rusku tehniku i oružje, ali će 'kontraudar' sprovesti preko Hrvatske
Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator

Zagrebački mediji prenose da je reč o 'ogromnom vojnom poslu' za koji tamošnja javnost nije ni čula jer se drži u strogoj tajnosti.

'Reč je o nabavci američkih oklopnih vozila pešadije na gusenicama tipa 'bredli'. Navodno je reč o minimalno 60 komada, a maksimalan broj čak prelazi 100. Poslednjih meseci na više adresa u vojnim i civilnim krugovima potvrđeno je da se o tome vode razgovori, te da se konačna odluka očekuje do kraja godine. Hrvatska je preuzela obavezu da u sklopu dostizanja ciljeva sposobnosti u NATO paktu opremi ojačanu motorizovanu brigadu.

Za dostizanje tog cilja postupno će biti potrebno opremiti tri ojačane motorizovane jedinice. Sjedinjene Države su Hrvatskoj još početkom 2018. ponudile donaciju u obliku vozila 'bredli'.

Ponuđena je starija verzija 'bredlija' M2. Reč je o modelu koji treba modernizovati, a procena je da bi modernizacija po komadu iznosila oko 3,5 miliona dolara', piše zagrebački 'Jutarnji list'.

Opet traži borbene avione

Hrvatska vlada tokom 2019. godine 'pokušaće da definiše drugi pokušaj nabavke borbene eskadrile aviona'. Od tog plana, bez obzira na propast posla s Izraelom i nabavke aviona 'F-16 barak', u Hrvatskoj ne odustaju, prenosi zagrebački 'Poslovni dnevnik'.
Nakon što se pre mesec dana iz SAD vratila hrvatska vojna delegacija, 8. maja u hrvatskom Ministarstvu odbrane održan je sastanak sa Šveđanima, na kom je 'reaktiviran' interes Hrvata za nabavku aviona JAS-39 'gripen', prenose zagrebački mediji.

Komentarišući ove navode, vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski kaže za Informer da ovo jeste odgovor Vašingtona na ruske tenkove i oklopna vozila koje dobija Srbija.

- Reč je o suptilnoj američkoj politici prema ruskoj donaciji srpskoj vojsci u vidu 30 tenkova T72B3 i još toliko oklopnih vozila BRDM2. Oni nam, dakle, neće zabraniti da uzmemo rusku tehniku i oružje, ali će svoj 'kontraudar' sprovesti preko Hrvatske. Teško da je slučajnost to što Srbija dobija po 30 tenkova i oklopnjaka, a isto toliko 'bredlija' treba da dobije i Zagreb - ističe Lazanski.

1981. 

GODINE JE 'BREDLI' UVEDEN U UPOTREBU

Prema njegovim rečima, 'bredli' je vrhunsko američko oklopno borbeno vozilo koje nema niko u Evropi.

- Srbija, na drugoj strani, ima borbeno vozilo pešadije BVP M-80, koje bi trebalo da bude modernizovano. Ono će dobiti dodatni oklop, kao i top 30 mm umesto dosadašnjeg od 20 mm, dok će protivoklopne rakete imati domet pet kilometara... - objašnjava Lazanski.

Činjenice o vozilu 'bredli'

* dužina 6,55 m
* širina 3,6 m
* visina 3, 98 m
* masa 27,6 t
* posada 3 (posada) plus 6 (vojnici)
* naoružanje: automatski top 25 mm, protivtenkovski projektili, mitraljez 7,62 mm

Vazalne obaveze

Politikolog Aleksandar Pavić, na drugoj strani, ocenjuje da u ovome svakako postoji politička komponenta koja nadmašuje vojne potrebe.

- Hrvati su opterećeni članstvom u NATO i mržnjom prema Srbima i Srbiji. To znači da moraju da poštuju obaveze prema američko-industrijskom kompleksu i nabavljaju čak i ono što im nije potrebno. Moraju i stalno da gledaju preko plota u Srbiju i nadgornjavaju se sa nama, koliko god to da košta. Hrvatskoj ne preti invazija ni sa jedne strane. Zato je nabavka ove vrste više u ključu vazalnih obaveza i istorijskih kompleksa njihove vladajuće političke klase - zaključuje Pavić.

Tagovi: